[26] 電單車討論區 (132)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
以我理解
有釘把應該唔會出現死亡搖擺架喎
PS.想裝但未裝
https://www.sohu.com/a/250086464_344912
https://www.youtube.com/watch?v=1FAq0EaTS0U
如果裝左steering damper 就完全唔會出現死亡搖擺既話
咁motogp 車手就會比部車high side fing 出去條賽道
佢作用都係干預/減少出現呢D 手把搖晃問題

裝左只可以話有好有唔好, 以我理解
我覺得你條YOUTUBE片都講得幾清楚
釘把主要就係解決死亡搖擺呢個問題
因為死亡搖擺必然會快速擺頭
而釘把可以限制擺頭速度
藉此解決死亡搖擺

至於你話會high side
呢樣我就唔太識
照計過彎都係著重訓車多啲
只可以話出現死亡搖擺, 裝左damper 都無用
出現得就極大機會係high side

點解會出現都好多原因
速度太快, 碌中野(路爛), 避震問題, 頭啤令問題, 車尾有負載 (其實裝尾箱都比較易出現)

好似係
其實係架車快速左右傾倒帶動把手左右搖
即係架車counter steering緊把手
death wobbling 出問題嘅係車輛重心左右狂搖
唔係把手度
但通常出事都係因為把手搖個陣騎士會panic 然後加大wobble嘅程度
damper嘅實際作用其實係限制騎士大於限制架車
限制騎士唔好亂咁施加壓力落個龍頭度、破壞嫁車嘅自平衡
空波係燈位死左火兩鑊 點算
有冇揸緊舊款T MAX 530嘅師兄 15年個代
喺YouTube見過啲鬼佬死亡搖擺直頭癲到放開雙手
有無師兄準備出Kawasaki eliminator 500? 外型幾好j

S23頭胎,初戰就落雨咁返去
未開胎都咬得住

其實s22/s23行唔行到甩擦子膠碎?
事實真係睇你好唔好彩, 部車自動修正
新胎上大山應該得
夏天可以,試過
但無謂啦街胎代步車
我條s22玩左2000km

膠碎都搵唔到唔條
應該係我揸得太安全
機場4號停車場點先比到26價,今日就咁出閘俾佢收咗46價
磨大個盤一定去machine shop做
細嘅單缸都重可以自己用砂紙磨個頭盤,honing 有簡單工具都可以自己用石磨,其它全部machine shop 用車床

Porting polishing 出入,少少地都可以自己用rotary tool 做嘅,大嘅話就唔好啦,整咗分分鐘重差

我自己都整咗對鈴
睇來想玩到幾盡,我自己都冇乜嘢工具,亦都唔係想突破乜嘢馬力數字,主要都係舊咗嘅嘢翻新,好多嘢拆開順手做埋佢,例如磨薄個頭盤,基本上有咁上下年紀拆出嚟去多數會wrap, 一定要磨番平,磨多少少嘅話自然就加compression ratio

Port and polish 除非加大口徑,我自己整多數都係磨走佢原廠嘅manufacturing faults, 或者磨滑D出入口,可以就port marching, 基本上拆咗就順手做埋

用嘅工具都唔係咩特別嘢,除咗一set 好嘅socket, 一個比較準嘅torque wrench之外,其它都係細微細眼嘢,有啲特別啲嘅工具用嗰陣時先借
去counter做電單車泊車優惠
各位大佬高抬貴手
學下面巴打話,有啲舊左,如果拆就順手整埋
小弟未去到咁精工工具都唔多

鈴仲未諗好咩色
仲糾纏緊噴金定外圈拋到變鏡面
Thanks
Counter喺附近?
出口隔離
放骨位一晚,個車牌斷開兩節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞