[26] 電單車討論區 (132)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考

https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘), 文偉 (堅尼地城)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人  大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型
外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)

DIY指引:
新填地緝記
一套台仔3分卜
一套呤梗
一支台仔3分鎊尺
一支16mm火咀通
Option: 3分轉4分卜,24mm卜頭
3分六角卜加一套六角匙

新填地3寶(option)
一套紅m 12v工具套裝
一支紅m3分電卜

紅波起車架加洗鏈水鏈油

Option: 淘寶三星式起車架

夾夾埋埋4千左右

如果淨係換下偈油風隔攝鍊執緝記同紅波個套就ok

雪油廢油兜漏斗求其一間五金鋪買到
如果會裝橡膠件就去汽車用品鋪買支Seiken rubber grease (或者叫迫力膏)

最後除非你揸羊再孭個好大既背嚢
否則你唔好預一個人可以一次過買哂
最後你可能仲要搭的士返屋企

買二手車要留意啲咩?

1)外觀…睇下fairing 油缸有無花有無凹 係唔係原裝唔係原裝有機會係炒過要換 fairing 亦都係可能車主想換套靚衫 可以問下有無原裝跟返 請自行判斷 行去車頭睇下把手對唔對稱 睇下前叉有無漏油 有無花

2)落手掂車問咗車主俾唔俾掂部車先 唔得建議即走 試下扭匙著車 睇下係唔係一撻即著定係好難著最好等佢凍咗車再試 因為車主揸到過嚟係熱車 9成一撻即著 run 一陣 睇下idle 穩唔穩定 around 1000-2000 rpm左右 部部車唔同
拎張紙巾抹下前叉 副偈 睇下有無漏油 聽下聲 有無雜音 坐上車睇下避震收皮未

3)兜一轉都係問咗車主先 唔得就唔好強求你係車主賣車又唔知個買家手車點 你都唔一定俾佢揸啦 一陣炒咗就 試下個油門 轉波 有電控就試下 記住你係試車 唔係去皮車 唔好空波呼油上紅區 唔好瞓車 里數 首數自已睇行車證同ECU 粗唔粗咪自己判斷啦你條女又夠4首車啦 好粗咪 你咪又好愛佢 副歇好咪得囉

記住唔識可以搵個識嘅朋友一齊去睇車 唔好無料又扮四條
第一次買車,想問吓邊間保險比較好?
網上見到有人分享,唔知自己買料俾車行得唔得
頭先自己又計過上網買齊 油加油隔 都要600蚊 同原廠換都喺差幾百蚊
要自己買料就自己/揾街車房整啦 番廠做咩
過保一定唔番廠架啦 嫌錢多咩
喺 買料就去車房
唔喺原廠
Facebook 鐵騎group 有人正常向yamaha 原廠代理開火
大閃啦
開完火,XMAX 一樣繼續好賣
啡鈴車雙騎有咩技巧
出入停車場要停斜路,後座坐到咁高好驚架車跌轉彎又唔順,好驚派車
想入手一架26

主要用途:
返放工通勤用(會揸屯公)
日常代步(會打算加尾箱)
假日比較少出遊

目標:街車

暫時睇中:
cb300r
z400
sv650

各位巴打點睇,謝謝
sv650
低扭好 行公路舒服好多
性價比亦都最高
想換adv160 或者bws

adv靚仔啲大力啲,bws平地台又細部啲
心大心細...屌

btw舊車棄置 你地會點處理? (舊sym羊,唔值錢,但仲行得走得)
踢佢落地先
停車場門口等啦八婆
買部羊
攞街就二手啦
adv160個seat底好細
一個full face都放唔落
唔好霸住骨位就得
會加個大尾箱, 平時會雙騎 細復古盔應該放得落
劏 包拖車淨係牌簿收得番5舊啦
而家揸緊Forza350
貪佢儲物空間大 傳聞摺凳都放得落
但揸揸下都係覺得架車冇力 好震
行市區 龍翔道震到肺都甩
如果有雙騎需要嘅換唔換T max好
其實冇咩必要你呢部已經好夠

除非真係嫌錢多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞