[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (146)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
其實點解明明只係過data
用iphone同電腦入同一個dac開apple music會唔同聲
入咗部N3U
本身有金磚1/2代同DX220
用膽放啲聲真係好唔同
比起用金磚二代嘅DSD升頻更加接近模擬嘅聲
平平哋$4000真係唔錯
背景好黑,震到啲膽都唔會跳聲
同埋粒DAC嘅分析力唔錯
Classic mode嗰種聲真係好模擬聲得嚟又唔濁
低音同人聲都豐富同埋潤滑好多
垃圾
MQA可以去到768K 16倍
不過真係閹割咗好多嘢
個Android12唔係完全版冇香港字
冇得用內存空間,焗住用SD卡
又冇得裝app
同埋播PCM 16/44鎖咗Mon之後有時會跳一下
每一次加歌都要重新掃描,但係比金磚一二代都慢
又冇歌詞
同埋個內置File Transfer 有bug ,一嚟剷唔到folder,二嚟試過抄嘢入去等如冇抄過

如果有閑錢,但係唔想買到n8ii嘅話買呢一部係幾好玩
因為啲聲同普通用晶體管放大嘅DAP真係好唔同
但係如果只可以揀一部唔會優先揀佢
因為自己冇歌庫嘅話用呢一部機會好痛苦

耳機係細Z1R同N5005
SD卡係Ultra 1.5TB

原來係有歌詞

不過我始終會想有保養
同埋我有時手臭會中機皇

想問下你嗰部有冇播PCM 16/44.1 有時會疾一下
DSD反而冇事
iphone 電有輸出限制
唔同os, 唔同software都唔同聲
但我覺得iphone好聲D
所以d hifi友玩CAS會用mac機/ipad?
ipad 仲好聲
認真,iPad pro真係幾好聲,就咁插原裝尾巴仔都正
你所指係放放下首歌突然疾一下冇聲定有類似爆音? btw你講完我即刻連續聽堆16 44嘅歌, 冇任何問題, 用嘅係電子管classic mode
用mac機/ipad都係為方便
有人話mac os 唔好聲,其實唔係冇道理,畢竟冇乜野可以tune
我以前試過Windows 好聲過linux
轉 bit rate 嗰時?
我用audivana就覺得兩個os差唔多
win係desktop,老母版即刻跛z790 aorus elite ax-w,mac係m1 mac mini
用mac機/ipad都係為方便
有人話mac os 唔好聲,其實唔係冇道理,畢竟冇乜野可以tune
我以前試過Windows 好聲過linux
我用audirvana就覺得兩個os差唔多
win係desktop,老母版即刻跛z790 aorus elite ax-w,mac係m1 mac mini
其實唔出奇,我覺得player software 影響明顯d
最少foobar 同 tunebrowser 個分別好明顯
巴打有冇試過windows 用埋fidelizer?
淨係android多人用果幾個都聽到明顯分別
冇呀
另外之前諗過轉用roon,用部mac mini裝roon core,不過懶+窮
file就放nas
咁我想問下由player/pc入dac果條usb線又有冇影響?
照計應該冇?我睇過有人懷疑如果係連供電
條線既電阻會影響到,我真係唔識又冇咁多條線試
想問有冇推薦既耳膠?
想知Final Audio E Type 同spinfit w1好唔好
拎條平時叉電啲c to c 同舖頭啲demo比較吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞