[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (146)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
我換好多耳膠都戴唔好
用緊SpinFit CP100最大size
可以試下
係個導管好閪 導管短到配戴全部靠耳膠撐
冇錯,好易移位搞到耳膠變形
我覺得ie900腔體太細,轉咩耳膠都唔係好隔音,最後放棄佢
advar 都係咁,係屋企聽可以好感動,但係一出街就好普通
耳牛黨等於死毒撚
利申:唔敢帶大耳牛出街
入咗部N3U
本身有金磚1/2代同DX220
用膽放啲聲真係好唔同
比起用金磚二代嘅DSD升頻更加接近模擬嘅聲
平平哋$4000真係唔錯
背景好黑,震到啲膽都唔會跳聲
同埋粒DAC嘅分析力唔錯
Classic mode嗰種聲真係好模擬聲得嚟又唔濁
低音同人聲都豐富同埋潤滑好多
垃圾
MQA可以去到768K 16倍
不過真係閹割咗好多嘢
個Android12唔係完全版冇香港字
冇得用內存空間,焗住用SD卡
又冇得裝app
同埋播PCM 16/44鎖咗Mon之後有時會跳一下
每一次加歌都要重新掃描,但係比金磚一二代都慢
又冇歌詞
同埋個內置File Transfer 有bug ,一嚟剷唔到folder,二嚟試過抄嘢入去等如冇抄過

如果有閑錢,但係唔想買到n8ii嘅話買呢一部係幾好玩
因為啲聲同普通用晶體管放大嘅DAP真係好唔同
但係如果只可以揀一部唔會優先揀佢
因為自己冇歌庫嘅話用呢一部機會好痛苦

耳機係細Z1R同N5005
SD卡係Ultra 1.5TB
天氣低過20度我就會headphone 出街
用ESW990h, 細細地,靚得嚟比較低調

如果想再正式d用膽amp, 可以買部miuaudio alpha
千8蚊,用6922應該會好過JAN6418
比多二三百買支飛利普6922轉下口味又得
原本都有興趣
但見佢冇wifi冇得用串流平台
N3U可以膽出平衡
我最近都想入部純陰機
諗住等埋部onix先揀
如果佢有WIFI就有機會用到DLNA播NAS啲歌
咁就唔使抄歌
不過佢真係cut得好犀利
個Android cut咗好多services
連ADB 都block 埋
但係就冇cut到ANT HAL

不過就算裝到,都有個問題就係自己裝嘅app冇官方支援繞唔過SRC
有WIFI隨時好似2000T咁聽串流有干擾啦
MiuAudio 就快整好alpha 2, 到時有平衡
D人又話繁體字顯示無問題
𤒹呢個字已經唔得,仲會發生兩個問題
如果係檔名嘅話,首歌會直頭播唔到
如果係tag ,會變成_

金磚一代就顯示唔到,但係播到
金磚二代就完全冇問題
AK?
講緊n3u梗係cayin
冇辦法,今時今日串流平台太方便
鏡狗個ak 呀
齋睇都覺得好滾動
要留意個 volume wheel 會唔會用用下無反應
btw, 個人覺得 R2R 既聲可以作為電子膽既額外選擇.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞