[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (146)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
冇電嘅野用順豐2-3日就到,有幾煩
咁依家有幾多部DAP可以自己拆電

其實hifi 野真係冇必要年年出新機
有實力嘅野可以賣好多年,唔洗為新而新
我覺得早幾年啲iem、磚、線都出得又快又貴,又限量又限定,好似想割得就割咁,劏得就劏咁,好恐怖
因為當年個個睇住 A&K 年年揾大錢, 新型號加多個零, 價錢可以賣多個 double, 班燒友攞部新機出黎就代表識d野. 之後間廠可能存貨太多, 急到將一年未夠新旗艦劈價五千, 頂死埋二手市場, 攪到班窮燒無錢再高追 而家新一代無人入坑一係 airpods, 一係耳牛社交恐懼毒毒. 但班 headfi 廠仲係不斷挑戰定價新高位, 以為貴買貴用, 完全妄顧現實.
而家完全係殺雞取卵,之前玩得太過,個市場越嚟越細,越嚟越少brand可以繼續玩
依家好多所謂新嘢都係得啖笑
唧牙膏都不如
之前有部黑磚2
同埋入過facebook啲耳機/DAP group想睇下有冇嘢學
但日日見到啲人淨係食住個茶餐哂自己部機
follow咗一輪覺得零意義+退哂燒
依家退哂group
磚都放埋

買舊野仲開心,又平d
睇隔離 TWS 個 post 推得仲快過呢個就知道個 trend 已改變。以前托部磚頭+油浸金銀潤出黎,唔聽得都嚇得下人,自 high 之餘又可以 show off 一下。而家d人無以前咁有耐性,仲攞部磚出黎托咩,打手仲打乜鬼,根本 nobody care 同埋新歌大部份都 auto tune,tws 已經夠做,iem 留番黎聽 first take d 瑕疵
唔講以為入咗邪教
一係21樓打手一係茶記炸彈人一係膜拜查理淘寶線
我成手都係幾年前嘅產品
我仍然daily drive 緊kse1200, 已經用咗6年
ie800仍然間中會用下
其實冇嘢學
入歌自己聽
啱FEEL就得
唔係淘寶平線抵玩係共識咩
有牌子果d都係淘寶貨包裝下吹大D再賣到貴一貴割韭菜丫嘛唔係咩
呢度應該係咁
新嘢啲人講一陣就潛晒水,舊嘢反而 keep 住有人講
除咗ve我而家都好少買近兩三年出嘅機
啱呀,真正有價值嘅先可以長期留係市場
5年前出嘅iem,有幾多而家仲有人買緊?
近幾年我最多都係買d 3千幾iem,對上一隻已經係Artio CU2
ie900就等降價買嚟儲,希望去到4-5k咁就買得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞