[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
full frame嘅價錢玩medium
所以等多一兩年gf 55mm 跌到10k 就入手,gf 鏡支支都好難放,因為太少人玩。支gf 35-70 最抵4000$
等幾年收好抵
我收左支45mm $5000 原價三份一
gfx100ii 我諗兩年後都係21k 可買到二手,到時先換。當年4皮幾野買gfx100s
可能之後都入下坑 apsc呢邊啲機同鏡出到同full frame差唔多size仲要食炒
gfx50s 9000$, 仲平過xt4
呢種跌價嘅方式先係一貫富士嘅正常現象,從X-T1 到 X-T2 都係出咗一兩年後就不斷跌價,出新model又再loop,所以唔急買嘅真係遲買平幾舊。到近年先至癲咗咁X系列愈等愈貴,連X-S20都唔係靚仔款機都炒得起,真係百思不得其解
因為富士發現小紅書同KOL 先係重點,marketing 成功之處
this
我覺得100ii 應該難啲再大插, 佢係fuji 入面企左係可用黎做工作機嘅4433 機standard 入面, 應該出左100sii 都係比盡插落25k-30k

100s 我都係覺得兩年內跌唔穿 15k 先想用20k買
100ii 都未插,係冇咩人買姐😂😂,一插就10k 咁插,兩年腰斬就一定架啦
係囉,我2021 買x100v 都係因為果時減價減到9k 先買既新行機
之後就係咁炒上
100s都用左三年先腰斬
100ii 咁少人買新 我估至少都要三四年先會跌到一半
除非佢出100sii 或者又有新sensor
依家放仲有賺
3800二手入左支50mm 3.5最插係50R幾抵玩
腰斬咪就係25-30k
性能計除非2年後嘅ff 旗艦普及曬global shutter, 唔係嘅話應該都睇落無咩機會再插落去
之前見rumor 好似有講4月有新gfx 公佈
想問下咁多位巴打部機有冇貼膜??
如果有 香港有咩地方可以買完幫手貼埋

唔該哂咁多位
N年前特價買過一部x100都有得抽限定機
希望有幸抽中
自己貼啦
Xs炒真係唔明
自己貼驚炒
想問問大家xt5 中距離既話應該揀sigma 30 f1.4/fuji 35 f2 定係fuji 33 f1.4好 ?
xh1跳樓添啦
可以搵1024 Fashion買life guard幫你痴埋,不過個價錢夠你買美本堂幾set練下手勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞