[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
代理本身既水位,再加埋markup
利潤分分鐘兩三倍

香港用家wfc
係,香港用家就係狗,排隊/抽獎佢地斬要source 去安排,所以唔搞直接卑貨大陸就岩架啦
富士香港代理你聽住,嚟緊一兩年內我會入手X100VI, GF55/1.7, GF20-35, 同埋可能會出嘅新機或新鏡,不過,我睇見你班撚樣嘅所作所為,我會全部去外國買或者網購,你班仆街一個崩都唔使旨意賺我,我情願俾shipping都唔會益你班撚樣,你哋吔屎啦屌你老母
V都14000
就算12900都唔算好抵玩 純粹當買件潮流玩具
me 依d 富士真愛買跌到插水的gfx,炒價買x100vi, 香港富士當me 狗咁撚
珍 轉產地成本平咗仲要加2000分
TB買港貨仲平過香港買幾千蚊
真係當香港人係狗
可能香港人都慣左差服務高消費,同70蚊食個垃圾lunch 咁一樣,大陸你卑70蚊,人地當你皇帝咁serve, 講閪咩,香港富士/快圖美都係當香港人係狗
富賤:去快圖美正價入返幾部gfx機同鏡做骨,咪考慮收你卡片留名排隊囉無得揀色架,黑機啦,想要銀機得閒經過快圖美買啲西餅入嚟孝敬下囉
佢升左像素,有ibis,話focus快左,加$2k我ok既
始終compact,個樣令令仔仔,film simulation係得佢

不過炒價就不了,玩返我部panasonic Q算
2個月前未有vi,100v一直都係呢啲on9價
可能係炒狗買咗返嚟,點知一出VI即刻變蟹貨
富士香港固然賤格,不過賣水貨嘅都唔見得好好多。喺香港買嘢就係會俾人撚,無論價錢同現貨量都係極度不透明。

唔知仲有冇人記得,price.com.hk 十幾年前係俾人上去報價格價嘅,不過慢慢就俾d商戶上去自己報價,整整吓就變咗商戶用嚟賣廣告合謀定價搵水魚嘅平台,有不知幾多賣水貨嘅話自己有幾平又有大量現貨,結果上到去又話冇如果要訂又唔係咁嘅價錢,我屌你老母車錢都蝕埋,呢個根本係香港人一向做生意嘅手法,所以一啲唔係生活必需品又唔係好急用嘅,我真係唔會喺香港買嘢,使錢仲要一肚氣,為乜?

本身都係因為x100vi 想入坑富士
之後炒到咁無哂癮,轉左睇Xt5

想請教下,其實港行都係買頭一年原廠保養?
自己買野不嬲買慣港行,一路都未過到有行貨而要買水貨嘅性埋關口

但係xt5差3000
水貨要擔心翻新機 同埋預咗放返出去會蝕多啲
3月頭係UK預訂左x100vi但唔知要等幾耐🥲諗住轉買部二手既x pro 2但唔係好知個合理價位係幾多,想問下大家意見🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
剛剛去行星際 見到啲舖 明明好多x100vi
但死都要hold 起拎嚟炒 真係覺得好痴線
高價入咗批貨 都要等傻仔清晒先回落到架
是旦啦,佢咪hold 住幾十萬lor, 大把錢驚閪,同d 業主gr鋪都一蚊唔減租一樣
tcl-x100 加粒磁石就變二代,又幾方便,影人像好似都夠,習慣左50mm 等效。個tcl-x100 一代1000 內買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞