美劇集中討論區 (77) Ripley | Fallout | The Sympathizer | Hacks S3

456 回覆
12 Like 0 Dislike
好似4定5集未睇哂
感覺真係拖長咗黎拍
比起戲加插左好多殺完人點處理既位
仲未睇到帶假髮果集
淨係佢半夜拖屍落街周地血都冇留意 已經覺得好勁
有冇人有睇sugar
sympathizer都幾高分期待
https://twitter.com/CinemaTweets1/status/1778592810931044553
最可惜係佢同Dickie可以話係0火花咁濟
最重要既感情build up都做唔到
到殺佢果幕真係似一個冷血既小偷好多
有大陸以前果啲好狼死既賊既感覺

同埋一啲都唔覺得佢醒 唔「talented」
唔怪得淨係叫 Ripley
睇到第三集 幾好睇
條友賣牙 傻下傻下又唔死得

究竟vault 裏面有咩陰謀?
sugar 我想睇下,但rotten 唔係好高分
我睇晒了,
半夜搞到成地血都唔擔心佢真係好嘢
終於睇完Ripley, 無聊地搵返1999套 The talented Mr. Ripley出嚟睇, 睇完都係唔多滿意, 再搵埋1955年本小說出嚟睇下.

首先tv啲鏡頭真係拍得好靚, 但內容感覺就有少少拖, 有啲位好似為咗拍到八集以特登加出嚟咁樣, 好似殺Dickie 又殺咗成集, 搞個屍體搞隻船搞咗好鬼耐, Miles 個屍體又係搞咗好鬼耐, 反而佢去銀行用假簽名就略嫌輕輕帶過.個結局亦都收得唔好, Marge又點會寄本書畀Ravini? 個inspector開頭咁精明, 個後尾又反而變到好鬼蠢. Marge一開始就懷疑Tom, 但最後尾竟然信佢呢個反差太大.

睇返小說原來有啲位套電視劇反而跟足:
真係用煙灰缸打死miles, 真係同一個inspector去Venice 見tom (電影版反而改咗), 都係話改變少少容貌博大霧(但係小說裏面tom冇expect係同一個inspector, 電視版裏面明知係同一個inspector都咁做就on9左) ; 我覺得小說冇電影寫到咁基, 但係小說裏面tom同埋dickie 都係25歲, 高大後生, 電視版呢個設定真係唔係好得, Andrew Scott 個髮線咁高仲成日all back 真係睇到有啲尷尬. 同埋小說版同電影版我覺得都係偏向於講Tom有急才, 識得喺conversation裏面即刻諗到點樣對答, 反而電視版編重於鏡頭少咗好多對答, 搞到Tom好似一個笨賊咁.
小說最尾係happy ending, tom仲整埋張假遺囑攞埋啲錢走佬, 咁樣好似係一個好啲嘅結局

睇咗佢個套the end we start from
麻麻
睇曬 fallout 了
係極端情況下 咁善良仲生唔生存到

安穩與自由?
有冇人有睇netflix新嗰套Baby Reindeer
睇晒ripley, 劇情都幾荒謬, 不過畫面同氣氛又引到你睇埋落去
利申冇睇過原版小說同電影
戴個假髮就呃到一個老手警察實在太痴線
我都睇完
個差佬
平時仲扮到懶係醒好有懷疑心咁
但ripley真係執身彩次次都全身而退又笑到最後人生贏家
得閒都想睇下
好似幾高分
the sympathizer ep1睇左大半集
堅好睇喎
一開我都好快追左大半季
真係幾好睇夠娛樂性
雖然本身冇玩過game 但覺得套劇唔錯有驚喜有動力追落去
之前都有sis話麻麻
覺唔覺jodie潛潛地水好似做完個舞台劇就放左long break
big swiss都冇埋 .....
巴打都算不知不覺入左坑連小說都特登追埋
miles果集我欣賞佢漏左野又山長水遠搭車返轉頭
係好傻但又好似幾現實咁

我淨係有睇戲
都估唔到劇版marge會搵返ripley感覺劇版marge由一開始就憎ripley
電影版班cast太靚搞到我都忍唔住偏向電影版
電影版ripley仲有種pure味 好似初出茅廬但越踩越深
但相反劇版ripley雖然唔係熟手 但冷血好多
好自我中心真正寄生蟲feel 其實一路睇反而有d想佢比人周到
但結果佢都係贏到開巷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞