佛牌討論 正牌(22)

993 回覆
5 Like 5 Dislike
光頭well即係邊個?
2550 係最大量做澤度金,啲牌商做起咗就咁一車車貨都唔落俾僧人念一念經加持就出嚟賣
其實泰國仲多唔多人戴澤度金?定係得馬拉香港台灣有人戴?
每尊佛牌出廟前都曾經得到加持過 之後有人因種種原因唔要尊牌捐左比佛寺 佛寺為了籌集建廟資金 將善心人捐出的牌再發貼睇下有無人供請 當你睇岩的時候 師傅都會再為一次尊牌祝福加持 所以唔洗擔心
我拜完四面神已經4:30佢嗰度唔開啦
下次再早啲去先
貨車無落貨加持係龍婆匹
帶就真係唔知
但上次經過曼谷Laksi 站
商場門口都放左尊大澤度金
都多人拜
咩巴.....不了
YouTube well師兄
我問牌商,不過有啲相都睇到有比較大嘅骨粒嘅
其實食加阿贊速唔好得太多,另一種玩法啫
泰國人比較常見一定係四面神,豐收女神,招財女神都容易見
其實正法正料咩霸都有
真係,我淨係見過狗食思維有動物骨
我搵開個牌商冇同我講咁多,所以我都有保留
啱啱先見到有牌商推澤度金之眼
你有龍婆通邊啲聖物
好難講太多,一來驚少班客,二來好難公開講咁白,三來可能自己都唔知,四來師父唔會講哂,五係要保持神秘感

賣法術牌嘅,往往最多同你講,係咪控靈,洗唔洗供,其他都當係正
其實即是咩嚟
一塊早期法術牌,少少符管同刺符
其實我唔介意陰料嗰啲,但我想知清楚啲
師傅嘅嘢絕對得
咩為之法術牌
搞到我都想試下
個人睇法,本身佛牌就係一個好籠統嘅概念,單純分正陰都未必令人掌握到自己請緊乜。

如果落神佛法相,當然係佛牌,不過大廟,正法正料龍婆都好,佢地有部分人都會學習一啲地方嘅傳統符咒,令牌有啲世俗嘅功能,例如搵錢同人緣,呢啲符咒無害,不過未必同佛道有關,咁係咪叫佛牌?係正牌嘅

其次就係一啲阿贊做嘅牌,冇陰嘢,但係個法相純粹裝飾,力量來自符咒,可以叫法術牌

陰牌簡單講就係陰料有靈,不過陰料唔一定有靈,例如添爺古曼,有靈又未必被當係陰,例如59靈,而且有靈,個靈點嚟,點落去塊牌都有唔同方式,都會好唔同。有時候有啲好具爭議嘅牌,例如古巴旁蝕同龍婆通嘅部分牌,係有好大呎度陰料,唔係控靈,又有淨化過陰料。牌商為左唔好咁驚嚇,又可以公開賣,往往將佢歸類法術牌,淡化陰嘅角色,比較容易賣。事實喺某啲牌家中,呢啲唔係陰,但未必受主流接受。

當然,有啲不求甚解嘅衛道之士,將蝴蝶講做陰,又話坤平有4成陰,咁就on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞