[PS5]FINAL FANTASY VII REBIRTH討論區 (3) 白頭佬斬TIFA 此仇不共戴天

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
RDR2都勁多重複野
係細節做得精

我意思係個代入感
FF7r絕對做到啦
玩小遊戲
Mark定先
一年有幾多隻GAME值得慢慢歎
回少一次本OK啦
一年都係1~2隻
再向上數近年都係Baldur's Gate 3同Elden Ring
哩集感覺係成班一齊去旅行
我而家都係
已經唔會再為啲所謂寶物停低
喺個大地圖尋寶呢種玩法真係好OUT
佢一係做到林克傳說咁要解難
或者會好玩咗~但咁其實偏離咗FF嘅核心
當年大家冇乜嘢玩~重會同你遊下雀河~行下地圖
而家你帶人遊花園真係被人屌
好在~佢唔係強制性
你唔解任唔執嘢都玩到落去
甚至完全唔影響主線推進~
如果唔係我都幾肯定原作廚都頂佢唔住
但相反~你花好多心機去做一樣嘢~但其實只係伴碟...
唔食唔會影響碟餸~甚至可能好味咗...
咁設計上係咪錯咗方向?
更甚者睇得出SE放咗唔少精力喺上面~重多少犧牲咗效能同畫質
FF係其中一隻以畫質聞名嘅GAME~咁有少少拆自己招牌
然後出到來重有埋玩家直接SKIP...

但又讚下佢啦~唔係做得差~真係唔算~差過嘅比比皆是~
只係FF玩家好似唔係要呢啲~SE亦都知道~所以呢啲任務唔影響主線
其實佢唔使咁多街怪~我而家連大地圖啲怪都SKIP...
跟game入面都成日有羽毛飛嚟飛去

我覺得好處在於地圖唔算太大
唔難走晒~而且重借此介紹每個角色~同帶你行城~
今次用雀跑係快好多~但中間太多嘢阻住你
而佢個世界唔同城市~我唔需要知道晒...知道咗都好微節末節~
有少少落入咗FF13嘅局面~世界觀要用字來解釋~咁就好煩...
但cut剩晒D城又會好怪
上集得一個城先做到咁…
其實有少少15那種柒味...
但暫時還好~重未露營同釣魚
你玩故事 open world d side quest可以唔打
四月有隻星雲
demo save送件道具有冇用?

冇玩demo
其實佢整咁大都係為左比玩家多啲用陸行鳥,同埋多左用陸行鳥探索元素,唔會搞到好似FF XVI咁可有可無,而且佢好多個位都有快速移動,其實好方便
有冇人覺得赤紅13個feel好似 冰河世紀 隻劍齒虎 大阿哥
想問下點先知自己洞察過咩怪
打果陣check下隻怪有冇資料睇
enemy report 怪名隔離有放大鏡
同意 跟本唔洗行幾多步 可以隨時傳送
14 嘩屌咁真係唔撚清嘢了 直接主線睇故仔算數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞