(真)[PS5]FINAL FANTASY VII REBIRTH討論區 (2) 2月29日準時發售

980 回覆
7 Like 5 Dislike
同埋見到嗰啲採集, 製作真心怕怕
又採集又合成
SE嘅open world
有冇人覺得啲打光有啲怪
個open world 由執野到大地圖開霧都勁似horizon
好似話有參考
horizon咪又係參考ubisoft果堆罐頭openworld
唔係d咩特別野, 都玩左十年以上呢d setting
有無人上集無事,玩今集會暈
已經靈敏度較到最低,震動都無開
喺原野行路卡下卡下特別會暈,啲視點又轉黎轉去
點玩一百個鐘
慢撚慢un真係嬲
仲要爬都要你L2 R2逐下爬, 兩三下咪算, 爬成十下咁濟, 影響晒體驗
珍, 直接播片帶過算啦
Lm
播片二周目可以飛晒
而家咁 到二周目都仲要慢慢爬 差好遠
跟本二周目應該加個制 可以飛晒d無謂野 淨打交
但人地horizon 個engine真係好
點解唔學埋e樣野
希望佢pt3唔好再用unreal4
用冰魔法打佢
SONY第一方ENIGNE嘛
15個engine都好似幾靚 點解唔用 唔係自己野黎架咩
7係第一開發部去做,主要係Square創立初期成員如北瀨,野村等。

16係第三開發部去做,主要係負責做Online game例如FF11, 14

唔同開發team基本上係各自為政,社員選擇用嘅engine都會有唔同。 其實16 係靚,取而代之係到今日佢個performance mode 都係不停跌frame 。

加上SE 明顯有同epic係商業上合作,之前remake 都俾epic store 獨佔半年

罪大engine 就唔使諗,用得罪大engine之後如果要移植去其他主機肯定要問過罪大
連PS版都未玩過
都幾奇怪,咁耐先得兩隻game 用過
唔知係咪好難用、好費時
不過樓上係講15
又係 大公司唔同部門 唔同做法 仲要預埋pc
15係野外用火魔法會燒埋d草
16係開埋Ray tracing先咁, 佢唔開應該可以60fps
16個engine唔完全同15一樣, 同埋好可惜既係
16場景灰灰濛濛, 無表現到個engine最靚一面
如果用黎整FF7, 一定靚過E家好多
意思一樣 冇咩所謂既...
不過係咪冇咩人在意影相
專登講左幾次
冇人中意睇下其他角色/怪物/細位既細節?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞