我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
都多口問句 有冇同你講係邊種腎病
你出生到18歲佢都服待緊你
你講晒我之後要面對既野
真係早啲走好過遲啲走
唔係個個老人都識諗
口講唔會煩到你
但到佢有事向你求救
你係咪唔幫?

比佢大魚大肉唔係問題
而係佢係咪真係自己承受得起後果?
佢要死,你唔通唔俾佢死?
我同你講係唔同問題,你唔駛諗,一定會發生,大唔大魚肉都一樣,呢個係一個叫死亡嘅絕症,而呢樣嘢係伴隨機能退化,你有錢到何鴻燊咁都一樣,差別只係拖幾耐
on9 兒子
我明你講乜
但你明唔明唔係個個老人會識得承擔自己後果
例如有人會覺得食左先算,亂食嘢又好,食煙又好
跟住有病生不如死果時突然醒悟,話早知唔做呢D壞習慣想健康活多幾年

你咁講,人一出世就係倒數緊死亡㗎啦
唔會有啲問題,食唔食一樣,到果一刻佢精神都會有問題,總會揾野煩你,你放心都得,你要諗嘅係點應付,應唔應付到,到時駛唔駛送佢入老人院,你完全搞錯重點
其實都唔會點快樂, 不過有D野其實已經壞到不可逆轉....
檢點D, 最壞的時侯只係遲D到
事主想點, 咪由佢自由囉, 睇開D, 條條路都無一條係好路.

樓主個情況就心肺功能, 腎功能兩大問題.
心肺功能就遲D行兩步都CHUR, 再差D時偶爾呼吸唔到要CALL白車入院用機.
腎就皮膚差/面色差, 要陀住舊機..
二者都會水腫
去到尾都唔會好受.
你up緊乜

我講緊嘅係戒口,等佢行得走得,
其他併發症(如糖尿)無咁嚴重,
唔使入院,如是者儘量拖到佢自然死亡

如果佢唔戒口,腎病加埋併發症惡化得快,
就變成你講嘅狀態,家人照顧+出入醫院,
而家嘅醫療技術能夠一直吊佢命吊到自然死亡,
佢自己辛苦,仲麻煩到全世界
你錯啦
係快樂過多兩年,然後被醫療設備辛苦地吊十年後自然死
vs
戒口拖住先,拖多6至7年有自由嘅日子,然後先被醫療設備吊多5年後自然死
介唔介意講下平時飲食係點
而家我人到中年都開始擔心個身體
我就係講會發生,唔理佢戒唔戒口,呢個係劣化過程,麻煩全世界係一定嘅,你到底明唔明,當然佢好似李克強咁遊遊吓水心臟病最好….恭喜晒,但你自己都講吊佢命吊到死,點為之吊命呀,點吊先煩唔到人呀?
但係而家個問題係
如果戒口佢可以受苦5年就自然死,
唔戒口提早惡化,變辛苦10年喎仲辛苦埋屋企人

(數字係比喻)
你諗多左啦,吊五年就恭喜你了
喺屋企過多6年差好遠
起碼你睇個av都多啲私隱
我明你意思,總之點都有嘢煩
但係你始終都唔明我講乜
咁不如立法去到某個年紀
有親病都唔好食藥,快D死

不過你又擔保唔到佢係唔係半生不死
點解你覺得係咁先?呢個咪就係你一相情願,越老就越多身體機能問題,所以我上面先問當佢戒口有96歲,你係咪認為佢91歲前會正常,行得走得先
有返咁上下年紀都知, 唔洗捱都係一種福氣.
路就人人都要咁走.
由佢啦,咁辛苦為咩
又未必係咁架.
亦好可能唔係咁

糖尿
糖尿到影嚮個腎
心肺好差, 心臟衰弱

個腎係好急, 因為得返2~3成, 下一步就直接懷死靠洗腎, 到時長期陀住部機, 做乜都難....
忍下口, 個腎2~3成仲頂到心臟忽然停先咁樣玩完, 就唔洗點受折磨.

以上唔係鳩UP, 我老豆老母都係大肥婆大肥佬, 糖尿極嚴重.
我老豆就腎功最終都係無晒, 老豆都簽紙由佢...
我老母最後都係輪椅, 但佢有心贓衰弱, 推佢去士多打麻雀, 打打下爬咗係枱去咗.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞