我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
我諗好多老人家會覺得你唔比佢食,佢心癮更大,同埋覺得都咁大年紀,多一年少一年無分別,同埋唔知點解佢哋鍾意聽外人講多過自己仔女講。

你或者搵佢啲朋友兄弟勸佢,我老豆都係咁,行咗好多冤枉路,洗好多冤枉錢。
樓主不如死返去babycondom啦

咁撚鐘意馬浚偉究竟會係一個點樣既人
唔明你咁樣攻擊樓主有咩意思
咁唯有同佢講你要幫佢做定身後事
聽邊個講野多啲 其實仔女都係咁
老豆老母同friend講同一樣野,你都可能會覺得老豆老母煩
係佢地身上都係一樣

你諗下如果由樓主講:你唔諗自己都諗下我地,我地照顧唔到你
咁樣佢老豆實覺得係仔女自私,之後鬧交
但係佢兄弟講:屌你老母你唔諗住自都諗下仔女啦,你攤撚左係到唔郁得,佢地點撚樣照顧你
邊個說服力大啲
解決方法
你係問解決你啊爸定點?
唔係好明
你覺得搞到要洗腎,家屬無手尾跟?
其實可以唔洗,如果年紀大的話醫生都未必recommend CAPD
你覺得佢老豆性格係肯入老人院嘅人?
唔好講埋啲咩逼佢入個啲廢話
如果係我都會係咁,七張幾,點介口都唔會好得返,拖住衰老器官白粥青菜受苦,寧願食多幾年入棺材好過
認真講
我老爺都係76定77咁上下走
當時佢肝癌 發現時都末期
個肚已經好大 腳長期水腫
又係入院 要戒口點點點
最後佢係餓住走 好慘架...
你不如問下佢意願, 佢唔肯戒口其實無人幫佢

如果佢想開開心心咁過埋最後日子, 我諗你地應該要成全佢

同佢過埋呢段路

如果佢又要長命D,又唔肯戒,只能逼
個個都知啦,講明就無謂啦,你清唔清淡佢都只會每況愈下,拖長時間無謂,分別就係到時可能加多個老母,然後兩老係屋瀨屎瀨尿,而你都人過中年,精力更及不上而家,咁點解唔比個老豆快啲死,夠白未?
生活習慣形成左咁多年 無咩誘因都唔會大改黎活多幾年
佢都揀好左啦 你咪由佢活得開開心心
你都係無辦法照顧啫 搵下有咩幫到手啦
我都有印象樓主無耐之前問過
樓主早幾日有個post 話佢老豆腳腫得好緊要嘛, 好多巴絲畀建議佢㗎。
而家夠力推輪椅未?弱雞
意外既野講唔埋 佢自己搵到開心都係好事

好過佢日日同你訴苦
你同佢講清楚後果,如果佢話「清楚明白」,咁就後果自負
幾個禮拜咋唔洗嘅話
我3x歲腎病stage 4..由18歲開始睇醫生食藥⋯由最高讀數7xx到依家讀數跌番去4xx..我好勤力戒口同做運動..醫生由10年前次次都話你差唔多要洗腎嫁喇…到今日都仲未洗住..戒口真係唯一方法..雖然好難忍口
隔日食一餐或者兩餐唔戒口
唔使餐餐戒,又唔好餐餐大吃大喝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞