我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
咁所以要well educate佢先

佢而家只係見到一條路,
但見到其他腎病人嘅經歷就知有好多可能性
上面都有人分享係好快過身,有人好耐先過身,有人中間時間

同埋佢要知個痛苦有幾痛苦

而家問題就係佢無乜接觸所以唔知
知完先有得講選唔選擇,佢唔知,咁就自以為無選擇
個問題就係唔係個個都好似蔡瀾倪匡咁豁達吖嘛,口講天不怕地不怕到時又係怕死咁

我唔怕上身,最多就認命
但最怕人前言不對後語
又要食到好嘢又要之後身體好
你前設都當左係我嫌麻煩,自私自利的話,咁當然係為左我自己好啦
如果企喺佢果邊,佢自己要衡量,針無兩頭利
同埋佢健康地長命,當然開心(不過你又會話係我主觀願望,佢根本唔想咁長命
所以有晚期腎病戒唔戒口 係有爭論
盡情咁食野 一了百了 定係
盡量戒口 延長壽命
究竟揀邊個呢
佢食到腳腫先睇醫生 9成dm ht啦 本身都唔care 去到呢刻仲話要大魚大肉 hba1c應該爆曬
邊有咁著數想2年就玩完
唔洗幾日就死撚左
76歲仲希望佢有多十年命咩
76歲已經贏左好多人
咁長命又爛身體有咩意思
所以, 我覺得由你老豆自己決定囉.
講晒俾佢知, 路自己撰, 而真係無一條係好路....

同埋, 唔好懶係仁義孝子,乜都以為自己頂到, 好多野要照直講.
即係個D, [乜乜物物(日日帶你洗腎,照顧你屎尿), 到時我攪唔掂架, 要照直講, 都要你老豆就返你小小]

依家可以伸請定政府老人院, 都伸請咗先.
你真係唔會做得好過政府老人院.
可能你老豆等唔到政府老人院, 但真係伸請咗先.
樓主你真係真心蠢
我嗰時叫老豆戒煙都無你咁煩鳩
真係要申請政府老人家
好似話要排10年8年

照顧阿爸既重任落左我果度
我係獨子 遲啲屎尿沖涼都要幫佢搞
真係搞唔掂
我老豆當年都係排幾年排到就丟咗佢去政府老人院.
佢係老人院開心好多, 週日咪帶佢去飲茶.

久病無孝子呀.
問題係而家科技令佢可能爛住身體拖到86
腎病唔同癌症
腎病送你去洗血洗腎可以慢慢拖
咁就仆街了
洗血洗
我爸93 歲 前日覆診醫生都係話個腎係得返2-3成
因為佢長期卧床靠我比野佢食 盡量都比佢食清淡
偶爾比少少佢鐘意既野食佢
同時都問埋佢想戒口定唔戒 尊重佢意願
好彩佢都係清醒果陣話想戒口

我係獨女要自己湊兩老 係上年佢不停頻入醫院後頂唔順 幫佢調理返吞嚥問題同胃口後送佢去老人院

解決方法就無架啦 如果佢自己行得買得 同佢講埋後果都唔聽話既就由佢自己搞掂啦 最後屋企人搞唔掂咪請工人或者入老人院過最後一段路
就係你呢d仆街咁都要洗腎
佢自己睇得開盡情享受埋剩低既日子就大家舒服
講緊真係要去簽埋 預設醫療指示 DNR
去了解點樣可以盡量減低痛苦既情況下盡情享受埋剩低既日子

重點係佢意願同言行係咪一致
係咪可以去理解看待

最西係果d又要享受又想長命百歲又要拖埋屋企人落水
可能我未去到果個年紀啦
真心唔明周身病痛既廢老仲要堅持受住苦咁生活落去為乜
送去私家老人院?
我冇錢請工人同申請私營院舍
都76 仲想點 咪比佢食囉 唔食又唔會上得番十成
係 送私家 申請綜援入
要倒貼幾錢呀?
拎高額每月10000院費 綜援仲有1000剩 ..5-10月電費收350 尿片綜援包
要買下濕紙巾果啲日用品 不過我個個難講倒貼幾多 因為我仲有每月買怡保康同每日煮一餐佢食 得閒返屋企渡下假
你之前係全職照顧你阿爸?
咁你返工仲有時間煮一餐比佢食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞