我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
臨床上進入咗惡化狀態,
入院被迫戒口食藥洗肚入icu洗血,
聞住氧氣,
現代醫療技術係可以拖好耐

如果唔係你以為啲床位點解咁full
就係死唔去所以咁full

所以戒口正正係想延遲佢進入惡化狀態,
最好就係自己身體仲有一定活動能力,
喺有人幫忙下過到日常生活,
係未惡化到要入院,已經自然陽壽盡過身係最好
我係講緊跟本一鳩樣,你只需要理你要點做,真係到果步要點,可以就同老豆講明先,戒唔戒口由你老豆自己決定,佢係一個成年人,獨立個體,自己會係天枰選擇重要啲果樣,點做都差唔遠,我比較認同倪匡同蔡瀾個人生觀。

你講到尾都係驚上身姐,你咪打開天窗說亮話囉同佢講囉,頂唔到就頂唔到嫁啦,搞到一念無名咁一齊落地獄做乜姐,佢戒口最後都係瀨屎瀨尿姐,到時佢長命啲你係咪會開心啲
其實唔同人差好遠
你父母本身好可能三高所以會急啲

但醫院啲腎病case(同樓主老豆一樣唔使洗腎,齋覆診果啲)
可以拖7至8年唔洗洗腎住
如果佢六七歲唔識諗就話啫
七十六歲孫都有埋重要你教佢點過收尾果幾年?
本身糖尿同好可能三高都有齊
其實個po咁長,你可以追po先
70歲點解一定識諗,你睇下李龍基
你睇樓主首頁都知佢老豆個心肺係有問題.
心臟衰弱同樣係無得攪.

忍下口個腎唔急性壞死, 真係可能頂到.

到時最安樂咪瞓瞓下走咗囉.
即係個心FAILURE先.
你放心啦,入得腎科嘅長者10個有9個都有齊糖尿心肺病三寶

呢啲見怪不怪
大把人同佢老豆一樣拖到9字頭都仲喺度
呢啲長期野黎
李龍基覺得條女重要囉,可謂識諗,佢一把年紀,條女服侍得佢開開心心佢覺得收尾果幾年可以開開心心咁走唔得咩,錢我大把,我要初戀呀~~~唔可以咩?直啲講 happy 伯都無所謂嫁,問題係佢哋喺公眾場煩到人姐麻
我外公由70歲講佢又煙又酒好危險,去到96歲先死
係識諗就唔會搞到咁
老一輩最要面

同埋佢溝女唔使要屋企人抹屎抹尿,
又唔會呼吸困難同行唔到路要屋企幫手
咁六合彩都有人中
呢啲無得講
做人唔好將個別人士嘅命運代入自己果度

佢既然已經曾經出現嚴重水腫
就應該參考其他病患情況
而家情況同你外公唔一樣
你覺得佢無面姐,你先將自己放低先,其實你只可以管自己
我有咩資格管
我只係用佢做例子解釋識唔識諗同歲數無關
你用自己價值觀去管別人私事,而評論佢好唔好,食花生就食花生,圍觀男女嘈交都唔好加把嘴
你同我講無用,你咪入基哥果啲po同開po同埋入面嘅人講囉

wfc what u think
唔代入,我係講唔好一相情願,亦唔好將自己價值觀插佢人地度要人守
係,做人做到99歲都可以唔識諗,睇下近幾年香港甚至全球都知
但係經過醫生同仔女提過都唔肯戒口,佢係自由意志下決定,無論係唔戒口過埋收尾果幾個月,定係想快啲做隻飽鬼去見啊媽老婆初戀情人係佢嘅選擇
李龍基係為愛為性定為雄性嘅自我肯定我唔知,但係佢想將佢嘅身家佢嘅樓分比偽專才定保良局佢唔通冇諗過咩
我跟本無興趣理,亦唔打算評論,呢度見到有時間咪吹兩句,我係同你討論,唔需要啦一大班唔關事嘅,無興趣亦唔會迫你信,當分享經歷,你無興趣都可以係度結束,我專重你選擇呀,大老….不過你都係咁行動,咁啲長老唔撚柒理你都好正常姐
其實我都唔係講緊咩價值觀問題

我只係講緊常識同客觀事實
客觀事實就係佢老豆之前水腫嚴重會痛苦,
唔係話好安然已接受咁樣,
其次就係影響家人係必然事實

呢啲都無咩一唔一廂情願
唔通走黎呃樓主話水腫呼吸唔到都好舒服咩

佢老豆個問題唔係價值觀,
係無讀過呢方面嘅野,
亦無入病友會了解其他腎病人士經歷,
無相關知識去back up戒口呢個決定

你講果啲價值觀問題前提係個病人要well educated,知自己做緊乜先
你老豆76歲 唔死都周身病
瞓喺到長命百歲咁點?
屎尿唔識自己去 要人服侍
食野又唔識 慘過大病
未打完

佢老豆個諗法係淨係見到好快死果個可能性
似上面部分會員“就快死,食飽做隻飽鬼算”咁樣

但佢睇唔到另一個可能性
就係可能拖佢7至8年都唔死,但好辛苦吊住條命果個可能性

如果佢知道腎科一堆人係覆診十幾廿年仲覆緊診,可能會有其他諗法都未定
亦有可能佢戒完口最後十幾二十年照樣各種身體問題出現(老人就係咁,不可逆嘅嘅身體劣化)無完美同標準答案,講完你要講嘅嘢,由佢自己選擇
幾廿歲生腎石多過你食米
關你啲後生撚事咩
你有本事老咗乜病都無

- 出至老嘢口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞