我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
76歲講真有得食好食算啦,
俾著我都會係咁,
你唔捨得佢一件事,
但我會建議你體諒佢開心走咪算囉
本來已經有心臟衰竭 76歲
之前氣促 腳腫 面腫入院
出左院之後小腿水腫 比左去水丸
而家個心臟 高血壓影響埋個腎
問過醫生 腎功能得返2,3成
安排左見營養師

但我阿爸冇戒口既意識
照餐餐大魚大肉 成日出街食野 又飲i凍野
有咩解決方法呢?thx

你已經答咗自己
戒咗口會多幾多年?
如果死得快都算 如果唔係到時要瘋狂入院又盛 然後吊住條命半死又係唔係咁開心
你想有咩解決方法?
你有冇問過佢嘅意見先,可能佢都唔想咁多束縛呢,都76歲啦
長命啲但唔開心有咩用
佢自己啲意願先係最重要
冇人叫佢要食油鹽糖 淨係叫佢自己決定
呢D老人病都係到時間訓幾個月醫院等全身衰竭慢慢等死
到時有排你戒何必苦埋佢最後既日子
見唔少生cancer被親人迫化療最後兩邊都有介懷既例子
咁仲有咩好管
有冇問過阿爸點諗
其實兩個情況無辦法相提並論

末期cancer啲治療有限
醫完同唔醫無乜分別

但長期腎病有分別,
飲食係已知可以令佢病情惡化得慢啲
起碼個人行得走得,
唔使話水腫到行唔到,要人貼身照顧

同高血壓你要病人食藥一樣,
等間又由得佢唔食藥唔戒口,中風,
結果半身郁唔到,又失禁,食唔到野,
結果全家一齊受

其實佢意願都唔係大晒架
有無諗過身邊人都會大受影響
後生時就會話養生要注意飲食
老左又會話要戒口防三高
究竟咩年紀先可以大吃大喝
都係抱住食得是福嘅心態最好
認真,睇你老豆邊類人,如果佢天生性格係有食盡食唔理既,由佢啦,呢個年紀食得幾耐吖,就算比佢辛苦改到飲食習慣都係長多幾年。

不過,你自己都要有心理準備,會經常出入醫院...腎病無得醫只有延遲個惡化,亦因為腎病可以引致好多其他病例如心衰竭,或者其他問題又例一啲小手術做唔到,因為啲顯影劑打入身體後會令腎功能急劇變差去到一成都無...
點都好,陪多啲屋企人啦
次數問題,同睇有無運動習慣
不嬲都可以大吃大喝架
但控制一個月兩次
你唔俾佢食死得仲快
咁你咪試下屋企人係咁果時先講
本身食少啲可以大把時間食
剩係俾兩三成家用佢咪冇咁多錢食野
你又知我唔係咁講
得你有屋企人
你知唔知腎功能得返2,3成係咩概念 點得黎大把時間
唔好用cancer比 cancer係最後quality of life先直插 chf有排佢捱
佢唔係長期腎病 佢係未期腎病喎
陪多d你老豆啦
凍野冇問題吖 戒水戒鹽
有尿出 行得走得 有精神鳩up 又未行到renal replacement個條路
係未期醫生一早搵佢傾洗腎 仲叫佢慢慢戒口咩
呢家仲話要大魚大肉 肯定未試過辛苦到生不如死既感覺
有排佢捱
無知一問
得返兩成功能距離換腎仲有幾耐?
病死嘅都係辛苦㗎啦 唔通90歲病死會舒服過70歲咩 戒口只係因為某啲理由想生存耐啲姐
同意,76開開心心過埋佢
好過病下病下挨到100
我老豆啱啱都係腎病走 病況都幾乎同你老豆一樣 當個病影響埋其他器官就真係嗰頭近 有什麼想講想做就去做 不要後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞