我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 468 Dislike
講返我爸case都係70幾走,有cancer
初時全家人就梗係叫佢化療戒口
之後治癒辛苦頂唔順都無再迫佢
佢想做乜食乜都無話點管
最多叫佢節制下,一件起兩件止咁

反而親佢行得走得帶佢周圍玩周圍食仲好
多D陪下佢好過上連登問完又俾人屌

同埋問下有咩心願未了
記得準備身後事,揾靈位仲難過揾樓
我家人知道後都揾D機構幫手
我爸都簽咗無痛過身即唔急救

對我來講就好似有個鐘倒數緊
係唔知幾時倒數完

當然每個家庭有唔同選擇
你當參考下
比多D野佢食,等佢快D死囉。
抽血有腎功能睇 有兩個數比較直接
egfr同creatinine

egfr看圖識字 睇書就話去到<15先洗 現實應該唔會咁遲先傾
creatinine就講積左幾多垃圾
換腎就諗多左 佢應該唔會係候選人 以前見過有d人好耐前返大陸換腎 唔知細節
所謂洗腎有兩種
腹膜透析 同 血液透析

Assume 佢有mental capacity 做依個決定
首先,明顯係對醫療既人.事.物.過程無信心
呢個好易明
不過最好搵到d真係成功過案同佢傾,或故仔比佢睇
末期腎病都可以拖好耐

都係果句,唔同病症個過程唔同,不能相提並論
真,成班人攞癌黎比完全錯
係類比都攞中風類比
兩樣都係可以拖勁耐死唔去
問題係佢分分鐘有排拖(佢而家情況係行得走得唔洗洗腎住)

唔戒口只會令佢加速去到行唔到要洗腎果個stage

用一個比喻

即係我當佢本身戒住口可以行得走得,
5年後先慢慢惡化到要洗腎,
之後屋企人照顧5年先走

佢唔戒口,
變成3年後就惡化到行唔到,呼吸辛苦,
要屋企人貼身照顧,要洗腎,咁嘅生活過足8年先走得

因為現代科技其實腎病係可以幫佢延命延幾耐下
咁依家係高壓問題係咪?年紀有返咁上下,你叫佢呢d 唔食果 d 唔食一時間未必ok 既,或者你陪吓佢做運動同佢行吓山,同佢食多 d 飯,平時佢叫幾樣咪咁你咪睇住佢叫少啲囉,仲可以同佢一齊食,等佢唔好食咁多。

另外咪嚇下佢囉,俾啲洗肚同洗血嗰啲video佢睇吓睇到佢都驚
腎功能得兩三成意思咪平時可以排3公升廢水
依家只排到一公升囉
唔洗死嫁
平時食三碗酸辣粉可以正常生活嘅話依家
咪只可以食一碗囉
你咁都唔明?
唔超腎負荷咪唔會大問題
超咪有問題囉

你自己假設食又死唔食又死做前設
然後自己講自己想講嘅野
唔死都比你fake到死啦
係人生最後階段食得開心咪算囉
戒口換長命啲真係冇意思
日日清茶淡飯唔係你食當然口響,你諗下第日兩腳一伸清一色食香,不如而家食得到食多啲自己鍾意食嘅野好過
我想問樓主老豆有冇食煙或飲酒?
講漏咗

我嘅假設係假設咗上天註定佢某歲數就瓜
咁佢可以影響嘅係瓜之前點過
你咁睇得起連登仔自己老竇照殺啦吓嘛
因為呢班撚樣總係心存僥倖覺得其他人人同自己一樣有食
但係佢哋冇事 幫佢呢啲不良嗜好會影響身體搵藉口
咪咁啦
你老豆食鹽多過你食米啦
洗你教
教埋老豆點屌閪好唔好?
我老豆通完波仔戒咗一排煙 之後又食返
我叫咗下次心口痛唔好去睇 浪費醫療資源
其實主要係樓主老豆 唔係佢老豆 人地死咪死話知佢 連登仔係咁
老實問 你要佢咁長命做咩?
人總有一死 而家啲人 拖到90歲一百歲
唔好彩既 尾十年八年都係老人院過
你係咪想你老豆咁過?
https://youtu.be/GdWEkXAqAkg?si=5plKrhanMLQJdBBW

咁啱見到呢個YouTuber講得幾好。你可以買grounding 產品佢用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞