我阿爸腎功能得返2,3成 但唔肯戒口

346 回覆
20 Like 466 Dislike
之前有飲酒 而家冇
本身唔食煙
咁都好d, 最少叫佢記住唔好再飲酒啦!
快撚啲死
去老人院就大魚大肉唔到
生命表徵有少少唔正常即刻俾老院踢去急症室
之前醫生有冇叫佢做腎導管?
冇 今次發現腎功能差
都係我主動問
由佢
屋企人無腎病紀錄..我係初中個時打波發現明明無極親但隻腳成日都痛同腫..睇多兩次醫生我話要驗下血先知自己係痛風..再check 多兩下先知原來係腎病…
都你去到嘅時候你就唔想死
而家啲安眠藥食唔死人 只會好辛苦 洗胃仲辛苦 所以勸你唔好咁樣諗
俾佢享受吓啦,可能佢都知自己冇幾多年命,你唔俾佢食佢分分鐘死得仲快呀
呢啲惡化好難死,而家有洗肚技術有藥食,
佢老豆只會惡化要全家人照顧357年先死

而家請佢戒口就係想儘量拖長佢可以自理嘅時間,拖到佢自然死為止
香港好似中位數 到egfr 7先換/洗腎 但都睇人 如果講幾長會去到要洗腎 就睇好多野 個個唔同 例如佢病種類(minmal change,igan,fsgs...), 病因(primary,secondary (好似樓主爸可能可以係hypertension導致腎出事,不過都可以係調轉,genetic),蛋白尿有幾多(通常愈多愈快差),本身驗到個時有幾多egfr 等等 有d人食藥可以頂到十幾到幾十年都得 如果係secondary 醫左個根本原因就可以停佢progression 不過2-3成應該就有機會快d到 因為人隨住年齡就算無病都會慢慢跌egfr
唔係呢樣咁簡單,你拖長佢其他部分一樣會惡化,你覺得佢只會得糖尿病呢個問題?

當佢咁玩76歲走人,最尾2-3年腳開始行唔到要長期屈係屋企,然後人就會開始精神有問題,將自己啲負能量發射比身邊所有人,然後最後一年床都起唔到,屎尿周地都係,你每日都要不斷撿查有無屎尿然後清理,你老豆做人都有自尊,搞到咁佢又無辦法,只可以老羞成怒,四圍發人皮氣,然後有一日佢會突然唔知邊度出事,然後醫生會同你講做手術好大風險,可能會仲痛苦但玩你一段時間,唔做就唔會好番,你要長期係醫院同屋企之間接來接去

佢96歲死你呢啲情況x3啦,你唔好話比我聽你諗住佢90果時同依家差唔多掛
咁少得一樣得一樣啦
咁少多一樣嘢煩就少一樣啦
唔會少到囉,原本快死咪訓係屋企4-5年,家陣就十幾二十年,然後痛苦一樣都唔會少,只係原本72左右發生變82左右發生
可能佢就係想開開心心食埋就死呢 你有無問過佢?
又係既~
但係唔入老人院再差落去家人照顧真係辛苦
會呀
但起碼行得走得到自然死
同水腫嚴重行都行唔到郁唔到要24/7有人幫
係有分別

而且戒口對佢糖尿病腎病都有延遲惡化嘅幫助
你以為啦,你入去老人科睇吓訓係度果啲個個糖尿呀,我入院同我老豆入院其間見唔少,仲要個個都精神有問題,行得走得到自然死,你都痴鳩線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞