點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
政府都有查緊公屋戶資產 過左係會踢
咁唔係每戶都查 抽查

政府冇錢會各方面搵資源架啦
最多咪話查多啲踢走有錢人 有啲cls直接話加租 不如嗌窮人直接安落死啦
依啲post成日講到懶係理性
講到尾又係見唔得人地好

公屋業主又有幾多真係後生仔呀
大撚把都係60後 50後個代
我十幾年前讀u果陣走撚左去抽 抽到依家人都走埋都未輪到
過左咁多年 公屋住戶真係有儲到錢買車 or 下一代真係讀得成書 賺到錢買車 咁有咩問題?
定班友期望香港好似印度咁行種族系統
父母係窮撚 下一代都要係窮撚? 出部閪車都要嘈

如果真係因為人地生活成本係真係低過你做租租 供供
咁點解唔去屌香港既業主同地產商同政府
差响又唔減 管理費又加 要食曬你份糧咁絕? 搞到你生活慘過住公屋?
人地公屋撚係元凶咩?

條氣唔順 又唔敢向強者抽刀咋嘛
係全部都有唔同既問題
點解要限制申請人資格
就係唔想資源錯配

踢人走個富戶限額
其實已經顯示資源係嚴重錯配

人口政策有問題
就應該係針對呢樣嘢改
公屋根本應該係全家人都拎到晒永久居民身分證先申請得

上至下全部都有問題
根本唔應該係富戶就踢
係你收佢兩三倍租果刻已經要踢
而公屋根本就唔應該俾非永久居民申請
難住咗 易踢咗
資源自然多咗輪得快咗而又真係幫到需要既人
*逃稅班仆街令計佢哋全家仆街死
例如聲稱自己搵食車但係有架dc淨係個牌都幾球果啲
其實公屋停車場好多時都唔係淨係得果條邨既住戶用 街外人都可以月租
經常見到住公屋嘅人最身光頸靚,反而t shirt 短褲踢拖嘅永遠係住私樓
仲有淨都幾困難
借廿零萬買架車有幾難
家陣冇三倍租啦
最多兩倍
我覺得個兩倍限額set得太高
例如四人家庭set到139k以上 資產過2M8先趕人走
就算揸靚車都吹佢唔脹 枱面上資產唔過
堅決支持香港特區政府依法治港 勿讓一少撮人破壞香港 建議立即修例公屋最多租住5年 其後必須搬出 每星期最少一次突擊探訪及搜屋 充公所有瞞報資產
其實要
出街食的確唔係必須
同埋啲去餐廳食高消費嚟
可以喺屋企食方包飲水
最好好似監獄咁俾個橙你就算
早幾年有d邨都仲得
自從肺炎之後就多左人揸車
依家無咩地方可以了
不嬲都話公屋啲人先有錢 係連登仔唔信
不過又咁講,而家領展月租租金拍得住私人市場,有啲區份甚至貴過添
我睇唔到 我唔理 總之要向公屋仔開刀
退休窮撚狗全部免費公屋
樓下近4千 公屋窮撚 養唔起
公屋原意俾人向上流 有車位俾一部分人搞生意好合理

但渣林寶霸住間屋就肯定係仆街
但係有班人租得起
識人住公屋有4架中港車
香港人就係一班比人困住又無野食既老鼠仔
買樓既輸左幾年儲既首期加未來十幾年賺既錢
公居屋就日日比人批鬥抄櫃桶底睇下有無錢幫手谷高個樓請去救班蟹民
有樓有高潮本身係地產佬製造出黎既笑話黎
而家演變成香港呢班可悲又可憐既人既悲劇
其實連登仔真係好極端
住公屋既一定要係窮到冇錢開飯,永遠冇中間位
納稅幫佢地養左咁多年車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞