點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
唔比揸車
跟住緊係唔比搭的士

有巴士 慢慢轉車啦
公屋交市值租金四份一都無,個社會補貼左禁多,如果佢係有閒錢就應該交多啲租,比返真係有需要既人(e.g.住檔房/露宿者)

部分人就交平租住大屋仲要養埋車,有啲就一拖三住劏房仲要交半份糧租。呢啲政策唔係好合理
你知唔知自己講緊咩
邊隻字唔明?查字典?
又話住公屋係人生贏家黎嘅?點解而家會俾人清算架?
因為連登仔都係窮撚又冇車牌
正常有錢人懶撚得理你窮人有冇車
對自己冇影響
係班窮撚先咁妒忌
你買車冇問題 你咪繼續住公屋
但停車場冇理由唔係收市價
住已經貼緊比你
車位都仲要貼比你?
公屋原意係保障你有得住定你有車渣?
新hi ace都係50有找, 同富戶上限仲差好遠
雖然以基層家庭嚟講都唔係咁易負擔
但話貴其實並唔貴, 特別係拎嚟搵食用
https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20240216/1708017645156/%e3%80%8c%e5%b9%b3%e6%b0%91%e8%b1%aa%e5%ae%85%e3%80%8d%e8%8f%af%e5%af%8c%e9%82%a8%e9%96%8b%e5%85%88%e6%b2%b3-%e5%85%ac%e5%b1%8b%e3%80%8c%e8%87%aa%e6%88%90%e4%b8%80%e9%8e%ae%e3%80%8d%e5%a7%8b%e7%a5%96-%e5%bb%96%e6%9c%ac%e6%87%b7-%e5%bb%ba%e9%82%a8%e9%a6%96%e9%87%8d%e5%b8%b8%e8%ad%98

店舖、街市和餐廳等對應衣食住行基本需求,華富邨更是首個設有多層停車場的公屋,1960年代末至1970年代香港經濟開始起飛,社會階層累積資產,廖本懷發現愈來愈多人擁有私家車,「現在私家車就很普遍了,變成每個新屋邨一定有多層停車場」。
傻閪 大部分領展 收市價架
大部份囉 賣左比人你可以控制咩
市價果啲我冇話有問題呀
咁唔係領展果啲呢?
公屋唔可以有私人飛機?
禁左生仔先
理直氣壯free rider
On9 入息稅唔撚洗交啊
交多你幾倍啦最少
沒收護照已經夠哂
好多公屋撚一年去幾次旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞