點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
可以居屋先既
個原意唔會係想你一級就跳上頂,係逐步脫貧同改善生活
只不過而家香港係太變態姐
申請同現有住戶標準加埋除二咪差唔多
而家基本上係廢老家庭掃晒
一般綠表完全抽唔到四人單位或以上
買單人 / 雙人就易,但冇人買
覺得 on9

應該住公屋人就要帶頂海賊王草帽
上面標誌:公屋撚?我當定了!
基本社會福利概念都冇
要睇佢點搞 我覺得有車唔係問題
但係你去下某啲公屋停車場睇下
根本唔係代步車黎
我見過有gallado,GTR R35,最新GR86同BRZ
雖然呢啲都唔使一球,唔會一架車都超資產上限
但係冇咁上下月入點養架舊林寶

如果佢真係搵啲識車既人,去睇下邊啲真靚車
然後起佢底check佢資產
我覺得係應該要做喎
而家居屋難買到仆街
廢老家庭掃晒
都係果句,香港地冇父幹係買唔到樓
公屋撚唔出嚟食貴租
買多層樓收租啲人 點向上游
公屋係社會安全網嚟架喳
咁合資格人口大增
大家口中所謂「真正有需要」既人
咪等得再耐d 囉
係咪要翻一個月工就full pay到先叫買得起樓?
最咩初最初公屋同出面租差唔多價
公務員要做野先升職咩
同意個申請標準真係太低
咁入左安全網既人
安全左幾個月又要出返黎?
每隔幾個月就換住戶咁?
你覺得我講緊 full pay?
咁政府起居屋起得on9 啫

以前港英起公屋係垃圾好多
居屋康和式同私人參建就高級左好多, 大堂又有冷氣又一梯8伙

而家港共公屋同居屋係一模一樣, 咁啲人唔轉都正路
不過我都係認為公屋應該每10年用申請標準查一次咪得
抬高返申請標準, 降低現有住戶標準, 有需要就繼續住
上流左既就比2年時間佢轉居屋/ 私樓
居屋30k 就超左
2人60k
買唔起樓個d永遠要求新樓, 市區 ,mtr 5分鐘距離 , 有商場街市,要1400010000 8000 5000蚊呎
唔係嘅話點會65k買唔到樓?
65k 儲5-6年點都儲到幾百呎首期啦65k都月月清? 居屋單人限31k咋

老實講公屋個個限制係鬆到爆 4人家庭3百幾萬 老實講養2架2首林寶都仲有排未爆呀
酸縮怨毒到
其實真係好低
四人家庭申請的話要月入 30k 內
係香港地 30k 養四個人真係勁吃力
但問題係呢d 家庭仲要係超級多
所以排隊等上樓要 5~7 年
如果再放寬的話
要以呢個入息捱 10 年
政府只係攞埋啲地方放租俾人擺車
只不過住個度既公屋居民用埋咁解
你應該問點解佢哋會用
而唔係問點解個度會有得俾人用
其實唔識咪問囉
唔洗串串貢既
人唔會咩都識嫁
應該要取消單人同雙人單位啦,最細都要有400呎就差唔多
其實講下香港泊車幾錢先,如果唔係商用車,假日車一個月泊車4000走唔甩,有咁多閒錢仲要住公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞