點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
供睇你係咩車啦
正常2手車真係唔使咁貴嘅
啲地政府架喎
少一塊地係咪少左收入呀
少左收入 宜家政府無錢
無錢就少左免稅額
咁我係咪要交多啲呀?
冇人強迫你隻公屋仔 你可以打份廢工交租
但係養車呢啲非必需品又一定要啊?
講地?政府地俾人起屋炒樓架咩? 有追溯力的資產增值稅唔該,五成以上
出增值稅好呀

d 人直頭賣樓移民
咁咪大把樓住囉

連外資商家佬都走撚埋
咁都冇人強迫供私樓架
可以排公屋架
都係個人選擇啫
咪fake啦on9, 講緊公屋入息你拎個富戶出黎7
有冇都走㗎啦
而家冇人買地啦
就算有
都唔係你買
而且收入多左定少左
都唔代表政府要減少你免稅額
更何況
住公屋既人一樣有納稅
成件事唔係咁簡單「納稅人津貼公屋住戶養車」咁簡單
你細個讀書九年免費教育
溝到女同學
係咪納稅人津貼你溝女?
fake 乜鳩呀
唔識就潛啦傻鳩
搵依個數都唔係一朝一夕架啦
通常都係住左好多年唔會想搬
反而個心係留返個錢畀仔女買私樓
自己住返公屋過世

成個公屋政策都忽視左「人性」因素
唔係一味覺得喎
俾咗個居屋申請嘅入息上限你睇
中間個gap咁大係紙面上嘅野嚟,唔係主觀鳩up

以屯門2022年和田邨菁田邨為例,二至三人單位 21.77 平方米 (234尺) [1],租金 1360 蚊,喺利x閣搵屯門租盤同樣size,價錢最低7900蚊起仲要 N 年舊樓 [2],新樓去到 12k。

我當你計二人家庭,二人家庭公屋富户上限 98k,申請居屋上限 62k:
- 住公屋租金 1360*2(雙倍租)/98000 = 人工 2.77%
- 啱啱申請唔到居屋嘅逼住要租N年舊屋嘅人 7900/62000 = 人工 12.7%

兩者佔人工比例差唔多 4.5 倍,你計其他區只會差得更多。就算你將公屋入息上限下調到 62000,佔人工比例都仲差緊 3倍左右。換句話講,住公屋嘅人每個月用喺提升生活質素嘅錢係多人哋好多。

[1] https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/housing-authority/ha-paper-library/SHC1-22TC.pdf
[2] https://www.ricacorp.com/zh-hk/property/list/rent/%E5%B1%AF%E9%96%80-district-%E6%96%B0%E7%95%8C%E8%A5%BF-scope-hk;orderBy=saleableArea%20desc;saleableAreaFrom=200;saleableAreaTo=235

條線其實鬆到戇鳩
Top tier私樓家庭入息都唔夠你玩
而家大把2號牌嘅豪華SUV
又未至於
一來買得起樓既
首期 (父幹) 先係個重點
供就大把人供得起

二來有好多根本係租客
唔上唔落
呢班最慘
咁有租特更嘅
一家3口搵唔over 12萬都可以繼續係公屋住點解交唔起停車場錢
唔係話唔可以人性 但係政策應該係要務實理性 有咩可能居屋白表單人限31k 公屋可以65k
自己一個供一層樓三萬蚊真係唔算夠洗 反而公屋6萬5 每個月俾2000蚊租金 同埋如果一個四人家庭有二百萬以上資產都好應該搬出去住啦 依家仲話可以去到三百幾萬
架垃圾車咁平 計左入資產都唔爆啦

咁你應該拎返
單人公屋「申請」入息上限去同
居屋「申請」入息比

唔係用富戶上限去比
除左小部份仲係房署名下嗰啲
其他賣左出去嘅點會平市價一截
除時仲貴啲 你當領展流㗎
4人家庭 中六合彩有成億又點
後生嘅出去買樓
老嘢可以兩個繼續住返係度
當然唔應該咁比
成個房屋政策based on 置業階梯
公屋係置業階梯底層
居屋係下一層
咩咩港人首置又下一層
私樓又下一層
而家問題係入咗公屋嘅人可以去到等同top tier私樓家庭收入都仲留喺底層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞