點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
住公屋都要交稅架啦個傻閪都唔知中學畢業未

大把公屋講緊3000-4000租,有啲人交雙倍等於租唐樓咁大,唔通公屋都要交萬幾二萬蚊稱同私樓睇齊?咁有冇私人會所泳池先?

而家啲港豬真係好養,共狗帶起少少野玩批鬥就冇人屌港共
劏房住到3個人都起碼7-8 千

公屋就算雙倍租都係4千零蚊, 個玩法都唔同
劏房居住環境仲差過公屋呀

而家啲港豬真係好養, 其實你咁支持公屋一係就你本身住緊
如果唔係根本無機會上到公屋
估計有啲富戶其實係上一代既時候拎公屋(嗰時好容易),然後而家仔女大曬咪好輕鬆變富戶
另一啲就係現金糧嗰啲
係, 而家上到樓得2類
一係新移民本身唔撚洗做, 鄉下幾層樓收緊租
仲可以搵社工幫手上樓

一係現金糧

安守本份嗰班咪超額申請唔到

住劏房好多都係搵2萬零又申請唔到公屋 居屋又抽唔到先走去住
呢班人點都慘過公屋富戶啦下化
識西咩你, 連登仔話租樓日日賺
一個家庭揾2萬定一個人揾2萬呀?差好遠架喎
佢哋會話你都可以搵現金出糧嘅工
不過呢啲係連登講嚟真係無結果
個個都利己主義行頭
你話要改政策就一定覺得你專登搞鳩公屋住户 你一定係葡萄我地公屋撚可以出咁少力享受咁多福利
2-3人嗰堆, 單身更加多2萬零住劏房

你可以話生多個小朋友就夠資格上樓
但.. 屌你生左都係可以開始排公屋咋, 即係要4條友逼埋同一間劏房幾年
你生埋佢啦
你頂唔順啫
有人頂得順
廿幾萬咋
隨便你點講
啲人一問你住邊你係咪答私樓先
點解要答私樓,直接答公屋算
從來唔需要靠住邊搵優越感
你住得起就唔會咁講啦
慢慢同白卡佬支那人蝗鄉黑MK一齊住
房屋署成立之初政府將成堆資產比曬佢包括領匯嘅商場就係房屋署賣出黎領匯再上市

再簡單d講你免費比幢ifc我收租..我年年賺數以億計係咪我本事?再講起公/居屋d地全部免費變相已經係津貼緊..所以單純用賺蝕黎睇房屋署其實好無知..以上所講仲未計廿年前現兜兜再比左幾多百億房署
其實係買到,我同老婆加埋都儲夠首期,最多慢慢供,但香港而家咁樣都唔會考慮買啦

如果錢多full pay 先叫住得起咁無野好講,但相信你都唔會係囉

同埋好在隔離左右都係正常人,何樂而不為?
咁發憤圖強搵到錢唔係應該搬出去? 俾返D真正有需要既人?
仲死霸間公屋養車都幾自私
可能佢真係唔知
講到私樓就冇咁
圖強就買樓 唔係買車啦
擺明Hea住
自私係核心價值嚟架喎理鳩得你有無需要總之我有需要。你話人自私只係你葡萄我哋公屋用家
正苦,你知啦,多做多錯,唔做唔錯,無人會care。
運輸署啲例仲係7~80年代
2-3人揾2萬申請唔到?單身揾2萬住劏房好委屈?

首先冇地方學人生仔?2條友揾咁撚少學人講生仔?

唔好扯咁遠啦,以前政府行高地價政策,好境果陣又唔出黎屌人住公屋,唔好講啲支那畜同南亞人,一個香港人,佢有交稅又好冇交稅又好,住公屋有咩問題?

佢養車又好,買靚車又好,佢申報左冇超資產有咩問題?佢冇申報,佢架超跑咁貴,收左佢間屋合情合理,但唔好為屌而屌啦

一個香港人,呢個社會勞動力,政府有責任幫手處理衣食住行,起公屋租俾香港人住冇問題,佢有交租有交稅喎,唔係個個揾到十萬八萬一個月去供樓,有問題係呃資源果啲,有手有腳食老綜,啲南亞人天龍人免租

第二,養架車好平常咋喎,有啲人工作需要,有啲可能興趣,又冇偷冇搶冇呃,唔係以為揸得車就好有錢下話?唔講2手車啦,bba Tesla 新車月供4000-6000,養車一共當10000-12000好未?一個人/家庭收入穩定,有30-40k夠養車,有咩問題?唔通揾得果30-40k去買樓?買到咩樓?邊間銀行敢借?

我都上唔到公屋,要做jojo,但人地生活得好唔好人地既事,我淨係睇唔過眼啲支那畜上邊幾層樓收租,呢到又一咋狗官狗閪幫住佢地上樓拎資源姐。一個公屋仔公屋老豆養架爛鬼錢7都睇唔開既,香港地大把野睇唔開啦,幾千租公屋平,呢個邏輯係咪錯左?有冇諗過其實係正常,可以有正常生活,市區新樓200幾呎租11000-13000,舊樓300-400呎租13000-15000,真係正常咩?社會咁樣真係健康咩?

講真我都羨慕住公屋,我住到每月可慳到錢做其他野,但港共啲房屋政策有問題,而唔係住公屋有問題,再講,查大陸資產查停車場資產一早可以做,點解唔係比卡超一上任就做?
公屋2人家庭 資產好似都可以有近100萬啦
岩 隱瞞資產果d要捉
但唔比公屋仔揸車係管埋佢既生活自由 你理得佢地點洗d錢 奉旨要存錢買樓咩
停車場都要交租 政府冇損失
買車買呢買路都係貢獻緊經濟 洗晒佢咪仲好比財團收割晒 聽日準時番工 出糧又fing晒

下一步係咪要管埋點解公屋會有餐廳 有759
點解會有錢出街食飯 有閒錢買零食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞