點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
係, 不過資助房屋本身係乘左個ratio
現行標準係 *0.52

即係理論上資助房屋本身係小個私樓車位一半

(唔記得10 定1幾年 去到22年嗰批公屋係 * 0.23, 小到仆街)
居屋事實爭崩頭
綠表白表都一樣
講真, 咁係佢家庭問題
人地私樓家庭夠可以得層供完私樓

一係就加按屋企層樓去買, 一係就直接踢兩老出街
有咩分別?
2024居屋成地開放式 無人買
啟德嗰個唔係好多人抽咩?
呢位巴打就中肯啦
憑咩享用納稅人嘅錢去養靚車?
今次真係支持政府
上面係咁唱反調嗰啲好有可能就係公屋富戶養緊車
因為政府弱智

開放式如果綠表就仲細過本身間公屋
買佢個頭

白表就家庭客唔會買
單身白表本身就得540個, 當佢地全部入場all in 開放式都清唔晒
因為憤世嫉俗同埋最好就全部人都要一齊唔開心,佢哋就最開心
多謝曾蔭權7年都唔起居屋囉
上面有啲講到代步車都話唔得
屌 佢搵兩萬拎一萬黎交租呢個情況唔關我事架喎😂
唔係我造成架喎

我間公屋咪又係要十年前排隊排番黎 我都一樣要等四五年
我捉緊我有既機會唔係錯事 單憑現在我有D乜去同人對比係唔公道 因為資本主義核心就係會踩住其他人上

世界係唔公平架啦 共勉啦 無得怨架

邊能個 on9 建議起埋d 垃圾細單位出黎
係咪見近年好多劏房式筷子樓以為真係有巿場?
魚蛋
依家仲有大量1-2房揀, 邊會揀開放式
泊benz果d查佢老母臭系啦
劏房式筷子樓全部蝕到仆街

因為政府一來當年追KPI, 話起唔知幾多個居屋
結果係啲單位全部細到仆街, 就算係1房2房都細過舊和諧式好多

二來政府驚死居屋無人買, 佢諗住可以隨時將居屋改返做公屋出租

所以而家公居屋用料係一模一樣 所以綠表班友更加無動力轉居屋
你見佢哋咁驚人冇交稅/唔報稅畀呢個冚家鏟政府就知道,根本佢哋所追求嘅生活價值,唔係追求自己可以點樣好過,而係想別人活得比佢哋差
自己仆街就要全部人都仆街

自己生活唔好過就要全香港人都係
成個連登覺得住公屋窮人有車就係罪
而家居屋同公屋唔睇棟樓個名真係分唔出
點解努力向上會係一種錯
而家班友積極到,政府收返班公屋撚多啲稅/少啲支出之後會益咗佢哋咁不過無所謂啦,做人但求開心,佢哋覺得咁樣好開心咪由佢哋去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞