點解公屋可以有月租停車場

492 回覆
803 Like 71 Dislike
公屋停車場唔係淨for公屋住戶 同埋車場費係另外計
每10年埋一次單囉
要消除啲公屋仔一上樓就當正層樓係自己既觀念
如果人哋冇過入息資產限額買架車有咩問題?
唔講養唔養得起
車係香港不是必需品係著侈品
養得車油錢已經貴過公屋租, 單係車場租都貴過
你唔養車唔比停車場已經夠錢租出面單位
點解要花納稅人錢資助你住公屋玩車?

即係住公屋政府仲要起埋個櫃比你專放hermes
咁合唔合理
師兄心水清

有啲直頭喺度煽動仇恨
商場鋪頭只可以賣兜...以便行乞
街市無餸賣,只有碎米
好帽
咁咪出去租樓囉

屌你$92851 就買唔到樓要住公屋
$30950 就要住劏房, 個logic 有問題喎

另外出面申請居屋4人家庭 (應該話2人以上已經係) 都係$62000
$92851 本身係咩資助房屋都唔應該有
你係咪諗錯人地想講咩
我意思係有班人講到供得起車就供得起樓咁
我住付近,要借fd戶口先排得租車位
但人地買樓舊錢咪又係要死慳死抵 慳出嚟
你咁講650K都唔夠啦
好簡單, 雙倍租標準 = 踢出公屋

倍半 = 市值租

入息標準就係現有居民普通租上限 + 現有申請標準上限 加埋除2
即係1人 $12940 + 25881 加埋除2 = 19410
4人 $30950 + 61901 除2 = $46425
冇人迫一定要買樓
可以租嘅啫, 唔抵玩啫
只能講識遊戲規則。

查唔到大陸資產,大陸人好易合資格申請。

屋租咁平,租金包差餉,又會免租。揾到錢唔擺自己度/洗哂佢,點查。二手車又唔係貴
如果人哋冇過收入資產限額嘅情況下 買架車其實有咩問題先?
咁理論上供得起車,攞層公屋去供居屋係有可能
唔係講緊名車 一般腳車平過樓好多喎
好似係規劃定係法津要求住宅單位數目同車位數目要有一定的比例, 公屋居屋都不能例外.

同埋月租本來可以for街外客. 只係今日連公屋住戶需求都滿足唔晒.
其實公屋停車場我覺得都有需要既

不過就應該好似政府場地咁
每3個月排一次季票, 公開發售
唔係公屋居民優先, 因為公屋本身已經係資助房屋

最多貨van/ 商用車就一個group, 私家車就一個group 咁排
二餸飯二隻手
唔洗供就係,要供車加埋1皮走唔甩
可以買二手嘅啫
兩老退休冇做嘢
個仔收入夠供居屋
但買唔到私樓, 白表又抽唔到
拎兩老個名額綠表買居屋
然後踢兩老訓街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞