彭博社:迄今為止最大的新冠病毒疫苗研究 發現疫苗與患上血液、神經和心臟相關疾病有關!

359 回覆
252 Like 14 Dislike
1. 我是支持疫苗的,不要老屈我反苗
2.是你複雜化
3.疫苗進化史搞笑科學觀由一眾苗撚、專家(自稱)、推手、香港官員提出,不要屈由反苗提出
4.再講一次,我並無質疑42日係為COVID vaccine 而設,已經係字面意思,一係你理解能力低,一係想想繼續屈落去
5.你果3條link包齊左phase123未?
6.白痴先信晒統計 https://pansci.asia/archives/169787
7.廢講既野一樣可以符合現實、科學

進化史仲包括群體免疫,由70%改80%,再改90%,最後進化到同懂伯伯既八萬五一樣
1. 我是支持疫苗的,不要老屈我反苗
個個反苗都係咁講,但以你地對covid vaccine 既要求真係唔見得有邊D 針係打得

2.是你複雜化
3.疫苗進化史搞笑科學觀由一眾苗撚、專家(自稱)、推手、香港官員提出,不要屈由反苗提出
連例子都冇你就收工,香港官員都搬埋出黎,連登仔幾時咁信呢班官

4.再講一次,我並無質疑42日係為COVID vaccine 而設,已經係字面意思,一係你理解能力低,一係想想繼續屈落去
唔想講你咪自己收番"玩弄42日數據,42日後如何?

5.你果3條link包齊左phase123未?
講緊post introduction 你仲人肉錄音機去講phase 123,不過你呢類反苗撚通病就係好要面俾埋例子你都唔去睇

6.白痴先信晒統計 https://pansci.asia/archives/169787
撻條link 就當質疑左統計數字有問題
篇文講左3樣野
overfitting 、correlation vs causation 、偽造數據
不如你教下大家GVDN 篇文衰左邊一樣,我就一樣都見唔到

7.廢講既野一樣可以符合現實、科學
啱架,好似你呢類9upper 都可以"even a broken clock is right twice a day"

進化史仲包括群體免疫,由70%改80%,再改90%,最後進化到同懂伯伯既八萬五一樣
呢度再一次證明你對immunity concept 既無知,邊個同你講herd immunity 既vaccination rate 係一個constant?有唔同variables 會影響呢個數,呢篇文就講緊呢樣野
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9144560/
陰功,我都同情你,你連立論都有問題 仲要用「vaccine efficacy」去遮醜,真唔你醜尷尬就係其他人如果真有時光機,我都想睇吓仲有幾多人會打武肺疫苗
又捉到隻邏輯混亂反苗撚鸚鵡學舌立論令你反苗撚出醜你當然覺得有問題
Vaccine efficacy個有效定義就不嬲係咁,你接受唔到唔係100%?
係美國係咪可以告返輝瑞
咁係因為你Hang咗機

5 Tips For Avoiding P-Value Potholes
https://absolutelymaybe.plos.org/2016/04/25/5-tips-for-avoiding-p-value-potholes/

你見隻毒苗撚屌開口埋口都講significant level, confidence interval,當p-value神咁拜,就知佢個腦都係裝屎㗎啦
真正數學家最睇唔起嘅就係佢依啲撚屌
當年問啲朋友,一向都唔係撐政府既,唔知點解疫情期間就好buy要打疫苗。

疫苗呢下嘢,尤其COVID呢隻,其實好多數據已經出台,但啲BUY既人,包括政府,唔係反駁、就話乜嘢咁有好多人都無事啦…等等;或者拎啲主流數據去「大」人;

我個人嚟講,其實打咗有無事,就真係好睇個人。
有人話有傷亡,「唔關事」,未必錯
有人話有傷亡,係「關事」,都未必錯
兩方面既數據都應該有其歸納性;
所以,其實最重要既,真係唔好「監人奶後」地「谷針」;有人提出疫苗可能有副作用甚至危險,因為時間緊逼,係應該開誠布公,擺晒出嚟,讓巿民自己決定打定唔打?唔係一句就話無事、或者「反駁」就了事。

我好記得果時有個女士打咗幾日後就走咗,有類似官既人話「你可以選擇唔打」。我真心討厭呢類人…

打疫苗最後打到好多人都求其交差就算。

但最唔明既係,「苗撚」(暫借此詞)中,我識有啲之前唔撐政府既,但去到疫情果下就好BUY疫苗,自己走咗去打攪到成世病既有之,有啲甚至好激動咁去「撐」疫苗............撐疫苗其實都無問題,數據啫。撐谷針果下先……

所以,唉算啦...
露底la你
數學同統計兩個discipline 都仲未分清
處理任何sample data p-value 就點都要用,只係一個工具,冇人話佢萬能,就好似飯就一定要食,當然你要簡食屎咁我冇辦法
你條賤蓄上鑊未俾我撚夠?
所以我咪話真正嘅數學家只會鄙視你依啲開口埋口都p-value嘅毒苗撚屌囉
冇邏輯嘅毒苗撚屌又衝出嚟吠
你撚我?我撚到你一棟都冇咋
我依家喺依個post就見到你畀其他巴打撚到癲狗咁吠啦
你問下喺依度吠得好大聲嘅毛新宇將軍囉
苗撚一句話係內容農場已經可以否定晒所有野
我係苗撚,我只信tvb或政府公報的權威
《英國醫學期刊》編輯發表論文 要求藥廠立即公開原始數據 直指大藥廠最不可信 暗示現在疫苗注射令無理
https://lih.kg/2859486

連BMJ都話所公佈嘅數據唔可信,但有啲毒苗撚屌就基於堆唔可信嘅數據嚟撐支毒苗,仲要拎啲統計學術語嚟撻你,當其他人唔識咁

依個世界,自以為聰明、走去擁護強權嘅人太多,亦係最卑鄙
零針又羸
我都好好奇邊個數學家咁on9連stat 同maths 都未分清
定你條賤蓄幻想緊自己係數學家
快d quote 原文邊句話「數據」唔可信
我睇晒原文淨係屌藥廠release data 俾fda 做審批,但未有及時俾public access ,數據唔夠透明
學好英文先去搬文la
“Big pharma is the least trusted industry. At least three of the many companies making covid-19 vaccines have past criminal and civil settlements costing them billions of dollars. One pleaded guilty to fraud.”

果然做得毒苗撚屌嘅閱讀理解的確係有問題
Least trusted 係指制藥業
唔係「數據」 ,括左比你你都要柒
透明度當然唔理想,但唔代表data冇人把關,你當FDA班人係on9?
The least trusted藥業畀出嚟嘅數據會係trustworthy?
你嘅邏輯又去咗邊呀

Hidden conflicts? Pharma payments to FDA advisers after drug approvals spark ethical concerns
https://www.science.org/content/article/hidden-conflicts-pharma-payments-fda-advisers-after-drug-approvals-spark-ethical

FDA收藥廠錢開綠燈都唔係乜嘢新鮮事嚟啦
你唔係咁天真認為FDA好公正下嘩?
苗撚輸到命都冇
藥廠俾人感覺唔可信-》所以佢地出既任何data 都唔可信
用佢地既任何產品都好大風險
我深信香江Sir病左唔會使用任何藥廠出既產品醫病
你咁講冇用架
都係會有班蠢人衝出黎話你唔打針都可以拎優越感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞