香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
共產黨一直都係追求控制,話之你窮 佢都要控制你一切
你要人有歸屬感首先要define到個identity

香港呢個地方無definition 無定義

佢百幾年黎都唔係屬於自己既

幾乎所有傳統同文化都係黎自中國

好難有歸屬感喎
大陸支那人係咁的,眼紅香港咁叻,
又唔抵得自己超越唔到香港,
整冧佢咪得囉!
政府睇唔到
睇到個班 有理想個理都俾政治搞死晒 已成死局
做隻港豬 搵多小小錢 係暫時最開心 最理想既做法
條數就咁睇就係咁計

但要諗既係
你免幾多稅
啲人係賺多左幾多錢去trade off 某啲野
但當落袋既錢少左
(稅多左,資產貶值)
Trade off 個價就變相貴左
錯呀,係八九十年代經濟起飛,
雖則果時都有移民潮,
但每個香港人都好落力留港建設,
果時個勢真係好勁,
否則都做唔到亞洲四小龍啦!

而家?
比賣港賊港共一野打殘香港人的核心價值,
連歸屬感都打殘埋,走得的走,
留的只是殘存,無得救的了
香港提早廿年真正回歸祖國吧啦,
變成中國的一個小鎮吧

朱鎔基講過,香港在中共管治下被攪禍,中共便是罪人
其實呢個都唔只係香港既前途問題,六四都已經將中國真正「愛國」 / 想中國好既人 滅絕哂

而家喺中國既,一係走唔到,一係就搵錢再走佬

轉個角度諗,而家只係將呢個「潤」嘅文化 傳埋去香港
係賣港賊港共中共唔中意我地!
唔係我唔想 但個地方變到你係少數潛在罪犯 想點樣有歸屬感
我都要為自己 冇辦法為左呢個地方放棄所有
我去到外國永遠記得我係香港人 一定會介紹香港 就算拎左passport再返香港我都ok
但我宜家唔走 我點肯定我有未來有退路
香港人幾時有過歸屬感?
除咗早幾年忽然撐本土之外
個政府本身都冇強大嘅民意基礎,只係一心想綑綁利益,拿我死咗你層樓都跌到負資產㗎
香港買樓雖然貴,但都叫買得起。
你做乜鳩?

英加同一個價錢買到一棟獨立屋啦。
所以咪搞到依家咁 佢地根本無在乎過
無歸屬感,就唔會生在香港長住買香港樓,
只會租樓作短暫寄托
你老母都俾人水咗去做雞生咗你隻傻閪出嚟
唔洗講到咁高丫
坐地鐵左行右企讓人落車先都實有人插你前面 好似守規舉係就傻仔咁
就已經知排斥有質素嘅人係由下而上
是但啦 香港收皮我最開心
政府唔需要你有歸屬感
佢就係要你地無歸屬感
關心嚟托柒咩,你關心得多反而會更加灰心

既然愛國者治港係藍絲、親共膠官、商家佬、地產商、五毛、小粉紅恨之不得嘅嘢,咁大家亦都樂觀其成睇到佢地求仁得仁

香港其實同有歸屬感嘅本地人無關,因為呢到係屬於中國、俾中國香港人居住嘅中國香港
香港係移民城市 好難有歸屬感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞