香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
是但啦 搵多幾年移民
一個搶返嚟嘅地方,寧願佢死、燒埋自己,都要話畀人知「呢度已經係我地頭」,如果唔係長遠呢個地方都會再次分裂
香港政府癲到要將呢啲野定性埋‘軟對抗’,方便佢地之後搵位入你罪

大陸都冇咁癲
有冇聽過三腳凳冇香港份呢件事?
你咪仲on9,呢個政權仲存在嘅話,你嘅所謂推倒重來,之後係由邊個揸莊?權貴有錢人有哂後路,邊啲人最受苦?

下下上帝視覺玩sim city咁就緊係易,我話最好全球一齊射核彈地球黎個大reset,咁就最乾淨啦
駁唔到
所以新加坡真係好撚醒,一早就決心發展高科技產業,有技術先有競爭力

香港就一直食老本,以前跟足英國制度都仲可以賣下service,宜家連呢樣都無埋
你都啱
最好就行入中聯辦同支那夾手夾腳傾下點樣爭取最大化自己嘅利益
你知我知大家都知遲早都係會爆
最緊要就係自己仲賺緊錢嗰陣唔可以俾佢爆
未來爆就留返未來嘅後生仔去處理
我地呢D廢老賺夠揸住本BNO去英國買樓退休
所以你嘅推倒重來實質操作係點?

如果係死局,確實推倒重來係最有效率,不過我著眼係由邊個推倒,邊個重來

自己推倒,敵人重來,咁咪即係玩花式自殺
你無歸屬感啫 啲蝗B有喎
而家各行各業做野求9其就知啦
真 喺香港搞開生意 但真係唔想再交稅比呢個政府助紂為虐 都係賣盤移民算 起碼對得住良心
獨裁政府就係佢啱晒
上海無common law 無美元聯繫匯率同無得上google點取代香港呀
不如拉埋落大光麵度啦
大陸人
外國人
香港人
問心你哋香港人排緊老幾
仲講歸屬感咁下賤
留番啲尊嚴俾自己啦
上海的確輝煌過,而家上海話都無乜人識講
老一輩鬼佬係識上海唔識香港
佢仲未睇透

就算係香港研發到勁過AI嘅嘢都無用,因為共黨話事

想食你公司,你聽日就會被人推落樓

想要錢,你就一定要比,望下范冰冰

唔會有外國公司買你service,你嘅技術會被共黨拎嚟偷資料

望下海底撈創辦人幾醒目,一發達即刻走佬去新加坡

總之共黨係度,所有人一發達就會走,人材一有機會就會閃,乜都留唔住
十里洋場嘅時代
威震天下
起碼等番39分鐘先啦
你醒下

深圳同香港係從屬關係,香港一窮,深圳都會收皮

外資連香港都唔要,深圳算老幾?

香港中產大量移民,只會令去深圳消費嘅人更加少,厰房更少,連網購轉口都跌埋

唔好玩啦

主客都未識分

香港好,深圳先會好。個關係係一榮俱榮,一損俱損
真,有歸屬感仲移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞