香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
想攬炒嗰班走撚晒啦
叫人衝自己鬆
我睇唔到
我淨係知有五百萬人冇出嚟遊行姐
一隻手掌拍唔響
我就覺得相任係雙向嘅,不如你講吓大陸有咩位值得香港人信任?白字黑字簽完嘅文件都可以話只係歷史文件唔承認有效性,龍門任佢搬。 成日今日嘅我打低尋日嘅我。叫人點信任佢哋?
利申:理性分析,歡迎反訤
一句話:個個搵緊香港著數,進一步掏空香港
真,大陸就算上網鬧政府頂多都係去公安局住一兩日,但係港共政權就會判你幾個月起跳,而且越判越重
禾考有歸屬減喎!
口舌之爭只換來部分人自我感覺良好
大環境係唔會改變到
咁只會令自己越嚟越墮落
唔好諗住唔過問就冇事
扮乜都唔知,最後都係死路一條
攬炒唔代表乜都唔做
亦唔代表放棄道德,價值觀
改變唔到社會都唔好令自己墮落
唔通一句「攬炒」就乜都唔做,乜都唔理?
有咩好歸屬?世界咁大
何必為一紮韭菜放棄整個森林?
歸屬感?咩黎?食得架?
攬炒係講緊用香港 攬炒中共
邊有人會get到係自己攬炒港共
果陣係講緊 港共係咁隊穿架船
大家一齊攬住一齊隊
睇下邊個頂唔順走去補船先
大家都唔讓 咪由佢沉囉

你整沉完架船 要跟住佢一齊沉先係攬炒?
整沉完 就梗係棄船啦
咁㩒個樓價咪得囉
咁傻閪既理論都有人信?
如果你講嘅歸屬感係enjoy以前一個全世界獨一無二真正嘅國際城市,咁呢樣嘢正正就係港共要你冇咗嘅嘢……而大部分愛香港嘅人最珍惜嘅嘢無咗,仲要係非常突然,但又絕非偶然,正正就係最痛心嘅地方。
巴打個名
演員黎姐 等緊導演叫cut
然後就有人同你講喺香港唔好做人
要放棄自己做人嘅原則先可以生存
淨係識得飲飲食食,唔留意社會政治,唔思考生活日常,抗拒學習知識……
總之令你變成強國人咁,以此為榮
識野喎
改變唔到大方向,唯有由自己做起

有時自己做咗好事,其實唔使周圍同人講,其他人其實有眼睇,只要自己堅持落去,自然會感染到他人
變左個個議員係為份糧舉手贊成阿爺咁,平時唔出聲,一到講國安既野就個個衝出黎怕死人唔知自己投贊成有發言

相信尼幾年大陪份香港人除左23條,國安法,起大量公屋都唔知政府做左咩,新聞都正係識播尼D,咁唔健康既政治環境冇人理,因為個到成班個個有外國護照,都係等出糧退休移民,事問香港人邊有人會有歸屬感
唔係有無撚有錯 亦唔係事實你是唔是撚但
係從來都是撚但 感情用事只會令你變廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞