香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
咁係班人聽話,係要將佢地自己人生掛落層樓到。
政府同議會都盡心盡力搞好香港
唔明樓主點解咁講
真心想香港好,有夢想,熱愛香港文化嗰班就坐緊監,反而要俾班心入面只有錢同搵食完全唔care香港變成點嘅藍絲笑,日日冷嘲熱諷
藍就返支那
黃就移民/躺平
香港wfc
香港好多本土研究組織,仲有心嘅話可以支持下
有國安法 23條 家超 蛋強

仲有房屋台班垃圾地產狗

香港由治及興
呢樣野係更加刺激班淺黃要走嘅原因
正常香港薪俸稅利得稅點都要加
同外國比低得恐怖
除非加到同外國一樣
否則一定唔走
老果班玩埋自己依世就算
後生就移民
香港人本身大部分都係難民後代
唔開走唔走難基因
而係根本上香港從來未曾擁有一個國

英國 只係殖民 大家互惠互利
從來無香港人認為自己係英國人
而只係 你好我好大家好 的關係

中共 只係中共奪權建國的侵略者
從來唔當共產黨中國 係香港人的國家
同時都唔會有人當自己係國民黨中國人
簡單d講 香港人就係唔會有國家的觀念
中國當香港自己人? 咪玩啦 淘寶都無直送
旅客就"要不是大陸..." 同 中共成日搶credit改歷史
中共底下的香港 比英殖 更加殖民
日日想改變你 同化你 而唔係尊重你咁

係咁的情況下 香港人連自己國土都無
好難唔係揀走 留低的 只係包袱 同 經濟問題
係香港連住都咁大成本
好多人想要買間屋有個自己空間都咁困難
連一個想返去既屋企都無,仲點會對呢個城市有歸屬感

香港連龕位都唔夠
上一代死咗唔會埋葬係香港
下一代唔生
感覺上一啲牽掛都無
留係香港純粹客觀利益優勢
宜家連利益優勢都無埋,真係隨時拍拍籮柚就走得
中國香港隊 點有歸屬感
電競果單又柒咗
樓豬真係好天真
2019其實主因係高樓價
但係你問後生,冇一個會認係,個個都話民主選舉先係solution
結果而家而去英加,先知道人哋分分鐘仲貴過香港住港島

樓豬個啲矯情tone真係好first world problem
歸你老母
以前啲香港人都無乜歸屬感
只係當時香港有前途
問題係唔係唱就好架嘛
十年前, 你俾一億, 應該大部份人會留係香港嘆世界
而家都係嘆世界, 但應該移哂去英國加拿大澳洲
香港人同大陸人MINDSET接軌, 日日都想挖埋最後一筆然後移民
咁你話香港點會好?
5毛發現案
樓價
從來香港都係搵錢地方
邊有歸屬感
香港最好嘅地方就係稅低
樓主果D傻閪講左原因就當係解決左問題
唔洗同佢嘥時間
你當係免費marketing
唔同意
六、七十年代香港經濟起飛果陣仲係移民社會心態
未建立香港人身份認同
都無前途又何來前途問題
我無持份既 打份牛工望住啲火燒晒佢
起碼我仲睇到蘋果廣告公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞