香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike

中国人至有歸屬感
揾到一個駁嘴隊
歸屬感?從來都冇 香港本來就只係一個搵錢既地方 剩低未醒既其實14年成堆人出黎都得個桔果下其實就已經要醒 都唔醒就祝君好運
唔知有冇人記得有一期新疆經常性有組織恐襲 而家諗返就知佢地其實係咩人
班膠官on99姐 諗住奶得落力啲有得升咁
自作聰明
最大問題其實都係得一個, 不過變咗佛地麼個名咁唔講得啫
好多智障人士而家已經或者準備負資產
走唔到可能好大歸屬感

作為走咗嘅人 好希望香港可以表面風光多十年八載
等我哋settle好晒 融入晒新嘅國家 香港先正式爛
畢竟搵工同social 都仲係用梗香港個background
小學畢業仲要返學讀果啲前朝傻鳩語錄

你想條撚樣有咩能力?
上次個大球場全撚部粉紅色
港隊?睇過
其實好唔同 佢地係歐洲咁多國殖民時代中間
本身都係歐洲人 唔同國家的血統
比香港人純中國血統 mix更多
咁首先已經唔會有咩on9回歸
因為本身已經係唔同國的集合

由英殖民後 亦受英國文化影響?
有對比就有傷害 係人都想要跟好果邊
咁西班牙 首先理據已經無中國vs香港咁足
(直布羅陀有其他國家人組成)
而且佢地可能唔想跟西班牙
3萬幾人 獨咩立 最後英國咪last option
果期係高壓下反抗緊 bad cycle loop緊
新疆人 - 無真自治 (中共殖民移民)
-> 反抗組織 無軍火 武力不對等 -> 恐襲
-> 中共高壓鎮壓監察 -> 新疆更無出路 -> 恐襲
-> 集中營 派人入屋監察 -> gg

香港人無得走的
其實隨時都有可能令大家支持恐襲港共
(雖則其實咁多人已經走左
但應該唔少人都樂見港共/班契弟受襲)

同埋香港人始終比新疆富裕
高壓下都有紙醉金迷調和一下減壓
如果唔係 做乜野咁多人會推mirror
又返大陸 去日本玩咁
土生土長既
有能力既一係走晒 一係坐緊
窮既努力生存緊
上咗位既就不斷為利益賣港

新黎既唔駛指意會有
佢地淨係想拎著數帶
返試支那做皇帝

Hong Kong is over 其實冇錯架
睇場波都俾人監視
所以連波都唔撚睇
歸屬感 一陣比人話搞獨立 拉得
智商稅 送飛畀我都唔去睇
俾錢外國勢力賺昨喎
Tatler: 歐洲公司
國際邁阿密:美國球隊
得KFC同個場係香港嘅
扮咩曾經有呀

你哋呢啲畜生咪就係啲只可以共富貴嘅撚樣囉,扮撚晒清高咁
睇完重要叫回水
港足真係慘
成日出嚟話要對香港有信心,乜乜物物

其實靜靜雞走緊資,等自己妻兒子女走先
就係真心想要香港好先至需要推倒重來
腥港經濟好等於永遠都係支那白手套
睇你個撚樣都係啲含撚投票派俾販民呃左廿年都仲繼續扮瞓嗰啲傻鳩嚟
我當自已係過客, 搵夠/唔happy 就走

(外國已買屋
意思應該係話班駁嘴隊一見到個post就即刻湧曬入嚟,但要等一段時間佢哋先會覆到啲嘢,因為唔知點駁
以前成日畀人話踩港、捧台狗韓狗

但呢班人係咪真係唔知香港係真係連佢哋眼中嘅台狗同韓狗都不如,應該話狗都不如
一直想移民既思想
因為覺得呢度生活太難同好多人都咁覺得互相耳濡目染
為左做國際金融中心 就要低稅制
但政府既支出就向賣地入手
最後就自然炒高地價

炒高地價貴租 d商家就要硬食
必需要向成本同支出入手
壓人工壓來貨質素
開埋d 濕9餐賣到貴又要無野食

打工既就做到狗咁 但人工岩岩夠生存
因為樓太貴買唔起 租太貴 物價跟住升
收個雞碎既糧 又想要人有服務質素

成個結構上地主係收最多錢
但回饋最少既一個
除非個地主賺到既錢係用係香港本地消費
但一個人賺10幾人既糧 又使得個少少
根本係死循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞