香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
放棄年輕人嘅後果
搵錢地方
呢啲嘢關你日常生活咩事?
你日常生活相關嘅就係物價 生活質素 多元化 服務好唔好
你又唔係領導級人物
呢啲嘢同大部份人有咩關係?
你同嗰啲相深圳山姆嘅香港人講
佢理撚得你呀,佢人哋享受開心咪得
歸條撚啊 賣樓走左啦 死心
下?明明係中央想搞好香港,佢地負責執行炸喎,仲要執行到一鑊粥咁,俾左好多麻煩中央,成班廢柴黎,仲話自己係高材生,都唔知係咪特登

我建議你黎緊講野小心D好
好多人其實有屋住有飯開就得,呢班人會繼續返工生仔做社會基石
但咁基本嘅嘢都俾唔到人,自然民怨四起
駁士
真,日日睇啲官員鳩up,睇都谷鳩氣。
長期打算ed,充分利用ed
咁依家再跌多D, 班後生咪好有希望
拉得 拜拜
我是駁字隊
有國安 無甩拖
歸屬感?
每年搬屋,成個游牧民族,同講歸屬感
話攬炒嗰班有幾多個仲喺香港
話攬炒嗰班有幾多個仲喺香港
岩呀, 是撚旦啦
要直接反駁,我哋可以咁樣講:

首先,話香港嘅將來同發展淨係靠當地居民嘅貢獻,就無視咗全球化背景下人才流動同國際合作嘅重要性。香港向嚟都係一個國際大都市,佢嘅活力同發展來自於唔同背景人才嘅融合同相互學習。

其次,覺得所有有能力嘅人揀選移民,將呢個行為視為對香港唔忠或缺乏貢獻,係好片面同過時嘅觀點。人哋尋求海外機會可以因為好多原因,包括個人職業發展、教育或生活質素等,呢啲並唔表示佢哋放棄咗對香港嘅貢獻或關心。

再加上,就算係啲揀選離開嘅專才同留學生,佢哋喺外國嘅成就同經驗,能夠為香港帶嚟國際視野同資源,從而推動本地發展同創新。佢哋可以做橋樑,連接香港同世界其他地方,促進文化同經濟嘅交流。

最後,話香港已經冇人真心想香港好,係無視咗好多仍然喺本地工作同生活,日日為社會貢獻、努力改善社會環境嘅人。社會係多元同複雜嘅,唔可以淨係用係唔係揀選移民嚟判斷一個人對社會嘅貢獻或忠誠。

總括而言,香港嘅發展需要嘅係包容同開放嘅態度,而唔係將人哋嘅選擇簡化成對社會嘅貢獻或否定。
唔同意
連登有好多巴打幫政府諗計慳錢
搞返好個社會佢
留港撚值得擁有
有冇諗過啲人由頭到尾都冇歸屬感
郩啲就嗌移民
太上心自己辛苦 但又做唔到唔上心
最後一係嬲到麻木 一係嬲到情緒困擾
唔好當藍絲係會loyal to一個組織
其實佢哋係邊個餵飽佢就唔會吠邊個 好簡單
邊個係金主就擦邊個鞋
冇睇TVB新聞4年 個人舒服咗唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞