香港前途最大問題係已經無人有歸屬感

408 回覆
3800 Like 50 Dislike
啲人有歸屬感,自然會唱好自己地方、落力做野想安居樂業,社會先會平穩得黎有動力

不過最有歸屬感個班人就入哂冊,有能力個班就移哂民,淨低個班一係就搵多幾年錢再移民,一係就樂於見到真正攬炒成功。個班專才、留學生都係當香港做跳板,目標係去外國,新移民個班更加只係睇中福利制度。

香港已經冇哂真心想香港好嘅人。成個香港無活力、無人幫手唱好,香港唔可能有得發展
事撚旦
駁嘴隊即到,你等一陣
冇撚有錯,事實係你唔是撚旦,日日仲關心時事嘅話會過得好辛苦
管個班都係你文中入面
香港都俾人霸左
做踩港撚好過幫壞人建設
有歸屬感果班坐緊監
有港隊比賽都時候都好似幾多人肯表現歸屬感

無論被幾多popo/cctv監視住
無論波總/體育組織點腐敗
都照買飛入場畀錢人o地賺
留港撚表示樂見香港仆直
香港問題點會關你班人事
係政府話事
19年後香港政府基本上完全=中國政府
而中國又直接放棄香港
點可能有前途
97打後已經一步一步扭曲香港經濟冇實際產業
而家23條搞鳩埋外資香港真係正式玩完
個政權唔屬於喺到生活嘅香港人 仲要由班野蠻北佬統治 不停消滅你嘅文化語言 咁嘅香港點有歸屬感
仲未夠,香港一定要全面北韓化!
這香港已不是我的地頭 就當我在外地旅遊
我最唔撚明點解中國政府想香港死

國安確實係中國條底線,不過香港一直做中共白手套,幫高官走資、幫權貴子弟洗底,外國又安心經香港同大陸打交道,所以香港死其實對大陸係無好處
咁係因為你悲觀姐
香港只係搵錢玩樂地方
低稅率 無capital gain tax無銷售稅
講乜鳩歸屬感
習狗唔係咁諗喎
佢玩內循環玩一帶一路
就算放棄香港走資都唔要一個唔聽話既地方
新彊西藏都睇到佢點對"外人"
真係有歸感的 2019一定有出黎遊行
藍絲果d歸乜撚野呀 歸中歸共就有份

然後大家就攬炒完
一係坐 一係走 留低的睇緊點走同幾時走
再唔係就已經疊埋心水躺平 煮到埋黎就食咁
唔會再有人有動力搞好香港
大家都知 搞完黎 自己無得著
只係益班契弟賣港賊 仲做黎托柒咩

講真 係時代巨輪下 唔會有機會
靠某幾個香港人 就可以改寫到香港命運
唔走的 已經無力反抗
正如新疆一樣 困晒監視晒 仲點反抗?
講到以前有咁

香港人淨係對港幣同港樓會有感情

認為香港人會有骨氣嘅話只可以話你太天真入世未深
呢家淨係美金美股美債
港紙做定期
咁公道講 係班移民賤種自己反骨姐
我地講攬炒好撚認真喎
乜你當玩下架咋?
睇下前十年個樓價,班後生見唔到終點,又點會落力行?
已淪陷的五等賤民學咩人講歸屬感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞