[I/A] FE Heroes 火焰之紋章 (20) 唔中課到中

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
長文慎入

簡單講解下 日文就唔打啦
Fury 獅子奮迅(獅子) all stat (except hp)+1/2/3
每次戰鬥後 hp-2/4/6

Life and death 死線 atk,spd+3/4/5
Def, res -3/4/5

Desperation 攻x立x (攻立)hp<25/50/75%
如戰鬥發生追擊
先追擊 後被敵方反擊
(類似勇者武器效果 但不會x4)

Quick riposte 切x反x (切反)
Hp>90/80/70%時 被攻擊 絕對反擊追擊
點樣選擇配搭呢

成日話獅子攻立
原因在於
0)以前競技場計bst (base stat total)
點數越高 對手越強 獲勝點數越多
獅子一口氣加12點bst

不過呢點都係陳年往事了

獅子全能力都加
有效強化角色
但每次戰鬥都扣血 算係極大缺點

但攻立需要血量低於某水平先發動到
變相將一部分獅子缺點轉變成優點
(獅子角色好難打反擊 始終係長期得20血以下)

要控制呢個缺點
1)俾遠攻學 配再動角色 射死一隻然後逃走
2)入隻回血角色(杖師/補血機)

至於攻立
勁就勁在類似勇者武器效果(如有追擊)
只要角色速度夠高
敵人要先硬食兩下 先可以反擊

缺點得一個 就係追擊唔到個陣
攻立係完全廢既
1)敵方速度極高 eg 大英雄口一口一 42定44
2)敵方有breaker 主要係tome breaker
強制令你無法追擊
睇技睇左成個鐘都決定唔到

邊個角色?

上面個四隻?
啲網建議都唔同
綜合上述
獅子攻立
最適合 速度極高既遠攻 而且攻擊力不能低
要攻擊力?刃書幫到你
所以 nino tharja 刃書linde
呢三隻係初期神枱級角色

至於幾時用死線
或者死線vs獅子
死線對於攻擊力提升 比獅子更強
但同時犧牲大量防禦力
即 死線+攻立比獅子+攻立
在攻擊上更具破壞力
但犧牲左反擊能力(雙防相差各8點)
以nino為例
呢8點魔防差距 決定左夠唔夠硬食主流藍法一擊
獅子攻立nino 連鬼神勇書哥都擋到 再反殺
死線攻立nino既話 可以準備投降

死線在buff攻+速有極大優勢
可以完美彌補勇者武器既缺點
(勇者武器低攻 再強制spd-5)
適合本身攻高速高 想進一步加強進攻能力既角色
Eg cordelia
裝完再食飛刃buff 可以用勇者武器追擊敵方
無錯 如果識控血 可以用攻立 連擊4次

至於本身低速角 無必要再用死線
反正都追擊唔到 用返鬼神好過

邊個角色?

上面個四隻?
啲網建議都唔同

Tharja 獅子攻立 速鼓舞/攻鼓舞/威嚇類
azura 是但A 救援行路 魔防舞
Eirika 相性 是但B 速舞
Hector 遠反 埋伏 是但C 最緊要學主動reposition
繼續分析文

攻擊覺醒 半血以下時atk+7
小弟覺得係無乜用既
首先 要50%血量以下先發動
你要確保食人一下唔死
或者哂左個主動技位 去裝犧牲/換血
好啦 到你發動到
打人個陣+7atk
我用鬼神都+6atk啦 仲唔洗控血
咁攻擊覺醒優勢係邊
哦 你話反擊都有效果 鬼神反擊唔+6
咁我想問 你剩一半血 可以反幾多下?
你高防可以反多幾下
但高防意味住 你攻/速是但一邊被分薄點數
咁反出黎既傷害低左
Violate左你本身裝呢招想加殺傷力既目標

4招覺醒入面 我覺得只有速度覺醒 勉強可以一用

邊個角色?

上面個四隻?
啲網建議都唔同

Hector 遠反 埋伏 是但C 最緊要學主動reposition

hector既reposition 用pivot 係咪好過swap
鬼神一擊
主動攻擊時atk+6
呢招簡直係勇者武器神技

用勇槍做例子
Cordelia 35atk35spd
勇槍+ 9atk
銀槍+ 15atk
假設打落一隻35def 35spd既藍色
勇槍 扣9x2 被反擊2段
銀槍 扣15 被反擊1段
如果裝左鬼神3呢?
勇槍 扣15x2
銀槍 扣21
個差距由3點變成9點
講緊35def已經係遊戲入面頗高既數值
仲未計cordelia可以食飛刃舞
個攻擊力再相差6點(42vs27)

邊個角色?

上面個四隻?
啲網建議都唔同

hector既reposition 用pivot 係咪好過swap

You are correct
Repositin 隊友用
Pivot hector用
我搞錯左 sorry
到切反
呢招我唔會拎黎同攻立做比較
完全唔同性質
攻立 我會用差違做比較
呢個轉頭再講

切反 70%血量以上時 被攻擊時必定反擊追擊
即係如果你反擊到
攻擊順序: 敵攻擊》你反擊》敵追擊(如有)
》你反擊追擊

呢招我定位為反擊神技
只要你食到對面2下
咁人地就要硬食返你兩下
咁就將比拼既點數完全顛覆
正路係 atk/spd為主 def/res為副
變成 atk/def(res)為主 spd唔撚關事

適合條件:
1)能夠無視距離反擊既角色
(因為條件係你要反擊到)
2)atk高 def/res高
而spd可高可低 高當然好(敵無法追擊)

未改技已經完美符合條件既有
Xander camus ike hector
注意 hector武器內置切反2效果 無必要再裝
射撚哂10-12章同外傳既石落去都無celica
中間俾隻斬馬reset左

iktfb

iktfb

睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算
睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

玩得兩個月既新手表示想知 尤其係差違 唔太知咩嚟
睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

差違真係無乜見人,我都唔知點解
佢仲有一日係咪即係後日晏晝三點先完
睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

要控血既強化火薙槍+低血量切反
血量低過50%時
攻擊敵人時 自身絕對追擊 敵無法追擊

其實呢招好勁 不過又要控血 所以幾難發揮

Yes
Always round down

Yes
Always round down

睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

血量低過50%時

我覺得應該無火薙槍效果?
差違係會俾人反擊,只係你強制double人地咁解
睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

我睇晒架

其實我隻-spd飛雞corrin都係想學獅子攻立加強迎擊力,
因為暫時最主要係打7場arena assault, 唔洗考慮長期戰.

但又諗起我隻+hp-res delthea又係想獅子攻立...
攻立我有好多, hinata得返3隻

相性都有諗過, 但roy哥得一隻唔想食佢住.

屌呢隻驚配招真係諗到頭都爆
btw 最近諗起 勇槍武器 有招b技好適合
就係村人donnel招drag back
打完人 拉後 (其實係要佢退後個效果)
其次係高飛車 隻女飛馬
招hit and run
打完人 自己退後

分別在於 即使你一野殺唔死敵人
因為拉後左 方便隊友補刀
hit and run就有機會被人追打返轉頭

最重要係 食donnel唔肉痛
女女做狗糧要考慮一大餐
睇黎大家毫無興趣
留返啖氣算

血量低過50%時

我覺得應該無火薙槍效果?
差違係會俾人反擊,只係你強制double人地咁解

sorry你岩
切反 高血量反擊技
差違 低血量強制追擊技
breaker 高血量強制追擊+敵無法追擊技

應該係 感覺似攻擊回合既切反
但效果應該係一半既breaker
得返一隻攻立肥 唔夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞