邊間比較易貸款?就黎考慮跳樓

194 回覆
16 Like 6 Dislike
離題問吓
借18萬 每月還款有1500係定息
其實算唔算高?一線財仔會唔會仲低息啲
tu grade尾嗰幾名

番夜巴打
我曾經都借p loan廿皮

自覺做咗金錢奴隸
襯條數未滾大到冇得救嗰陣決定一筆清
少時不努力 大個還min pay 仲要養家 唔到我唔認命
其實當初點解會走到去welend借....

岩先銀行打黎r我借200k, APR 2-3%...

我有時覺得定期同銀行借平錢係必要(特別係唔等錢使個時)

個時收入都仲ok, 加上有少少急用就唔會諗到太多

捱得過就考慮下呢種操作
對於loan sales黎講 好客難求, 願先個call似係佢想我快啲借多過我問銀行借錢

想問吓點解定期借平錢係必要?
呢個問題就同點解一個人申請十幾廿張信用卡一樣諗唔撚明

個時收入都仲ok, 加上有少少急用就唔會諗到太多

捱得過就考慮下呢種操作
對於loan sales黎講 好客難求, 願先個call似係佢想我快啲借多過我問銀行借錢

想問吓點解定期借平錢係必要?
呢個問題就同點解一個人申請十幾廿張信用卡一樣諗唔撚明

有d保守投資產品可以每年收返5,6%
咁如果年息只有 2,3隻借黎投資都無壞

或者有盤生意係手,財務健康都可以借住用黎發展下公司。有借有還 再借不難
離題問吓

番夜巴打

自覺做咗金錢奴隸

我都中晒招
好好奇係邊類產品

好似好多人都好好奇
不過2年前簽既NDA , WFC!

其實係新世紀福音戰士既旅行用品 for 20週年
班仆街大陸人,叫佢做金色就出黃色
logo又歪9晒,用左成4個月先出到正確sample

點知大貨花晒,好多痕

啲大陸人做野
你今次真係多得佢地唔小

班仆街可以將你個產品放係一堆螺絲上面再用電鑽幫你上 parts, 個殻花到仆街

佢地仲覺得少少花,用到就得啦
日本個邊俾人屌到仆街
離題問吓

番夜巴打

自覺做咗金錢奴隸

我高峰時都係一個月還9k...好彩當時講左唔俾家用住過到骨...
宜家你點呀?
加油樓主 頂撚住
千其唔好搵二三線財仔

搵2,3線不如做債務重組好過
你加油
頭幾個回覆已經叫你還卡數先

唔還點搞得掂阿

搵人借錢還卡數先喇

你咁樣點還得掂阿
離題問吓

番夜巴打

自覺做咗金錢奴隸

我高峰時都係一個月還9k...好彩當時講左唔俾家用住過到骨...
宜家你點呀?

每月1/3人工用嚟清數
已經係負擔到嘅極限
同埋再還多啲反而銀行過唔到pressure test
不過比起日日J巴 我嘅算易搞

點解? 攞去玩股票債券?

整靚個record ,銀行信得過你就有機會R 你借平息貸
離題問吓

1500 x 12 = 18000 即係每年先收你10%

TU差黎講都算唔錯啦

welend每年收我18%

借過就知12%年利率算貴
18%狗也不屌
仲未講信用卡果啲35%

當務之急你要清咗果10萬卡數
巴打,加油啦,好小事
我月入12k未扣MPF
每個月要還3間loan大約10k
信用卡min pay 約10k
仲未計保險同家用
好快冇事,加油!

你睇黎真係需要破產
樓上巴打都叫我清卡數先,
我都知但做唔到呀
月收入15000,月還款14000+家用5000+返工搭車lunch2000
就算完全0購物0社交都每月差6000蚊

呢6000蚊已經4圍R緊返黎
我唔知點解你地仲以為我可以輕鬆R 10萬返黎還卡數。平時以為好老友,借1,2萬都會同你講我手緊,我個仔就出世...

錢唔係咁易借,仲要唔知幾時先還到俾佢
老破咗唔係唔可以做director 咩?

title係director,但手上無股份

根據公司條例第480(1)條,任何未獲解除破產的破產人如充任任何公司的董事,或直接或間接參與或關涉任何公司的管理,即屬犯罪,可處監禁及罰款
月入21k, 每月淨係還債都3x k 就jump
我都知但做唔到呀
月收入15000,月還款14000+家用5000+返工搭車lunch2000

我唔知點解你地仲以為我可以輕鬆R 10萬返黎還卡數。平時以為好老友,借1,2萬都會同你講我手緊,我個仔就出世...

係你個仔就出世定係朋友咁講?

你打去中銀傾下先,真係無能力還可以盡量deal,因為相比起你走數/ 破產,你加借/ 攤長個還款期都唔算係壞帳。

佢地未必肯做加借,但攤長個期就有得傾。到時咪可以主攻還哂卡數先囉。

不過返返轉黎講,你呢個人工同借嘅額黎睇你應該係白板C借中銀,仲要借足去,然後有某一期戶口唔夠錢過唔到數先跌落I.

之後短期內不停問其他銀行/ 財仔借所以搞到花哂

問下父母有無私己幫你還咗卡數先?
如果你父母無工作嘅應該有申請綜緩果啲? 其實家用係咪需要咁多? (你要搞清楚而家你無應力俾咁多,有能力嘅俾100萬一個月都WFC)

你堅持唔破產我覺得你有骨氣,但都諗到要自殺仲去俾家用就係死要面子

你還唔到債/ 自殺之後都無人俾家用架啦,咁不如坦白啲同父母商量啦
我都知但做唔到呀

一到危急關頭就知邊個係你朋友...世界真係好撚現實
我都知但做唔到呀

一到危急關頭就知邊個係你朋友...世界真係好撚現實

講真, 我幾friend 都頂盡借幾K

就算有閒錢都係咁話

何況自己有家室
巴打係公司話唔話到事?
如果話到,叫公司加大你個月薪/借幾個月糧幾個月,等你借到錢過依關
冇錢還仲學人講骨氣要keep 信用卡😂😂😂
老破咗唔係唔可以做director 咩?

title係director,但手上無股份

根據公司條例第480(1)條,任何未獲解除破產的破產人如充任任何公司的董事,或直接或間接參與或關涉任何公司的管理,即屬犯罪,可處監禁及罰款

破左就真係唔做得
我都知但做唔到呀

係你個仔就出世定係朋友咁講?

你打去中銀傾下先,真係無能力還可以盡量deal,因為相比起你走數/ 破產,你加借/ 攤長個還款期都唔算係壞帳。

佢地未必肯做加借,但攤長個期就有得傾。到時咪可以主攻還哂卡數先囉。

不過返返轉黎講,你呢個人工同借嘅額黎睇你應該係白板C借中銀,仲要借足去,然後有某一期戶口唔夠錢過唔到數先跌落I.

之後短期內不停問其他銀行/ 財仔借所以搞到花哂

問下父母有無私己幫你還咗卡數先?
如果你父母無工作嘅應該有申請綜緩果啲? 其實家用係咪需要咁多? (你要搞清楚而家你無應力俾咁多,有能力嘅俾100萬一個月都WFC)

你堅持唔破產我覺得你有骨氣,但都諗到要自殺仲去俾家用就係死要面子

你還唔到債/ 自殺之後都無人俾家用架啦,咁不如坦白啲同父母商量啦

佢話佢個仔就出世

可能巴打無追文,只有老弱老母一個無私己錢。
其實5000蚊已包交租,屋企伙食。
點解你地成日都覺得有事點解唔搵父母?
無諗過我如果老爹健在,老母健康,唔會唔會一句都唔問就走上黎叫春?

跳樓念頭係有閃過下,但無理由老破都唔諗就即刻去跳樓既。
有時跳樓,錢銀只係一個原因,有時諗下咁大個人無咩事業,又無女朋友,生活無咩希望就好灰,灰灰下就會做錯誤既決定
冇錢還仲學人講骨氣要keep 信用卡😂😂😂

乞丐都想自己有棟樓架,
當然係搵個將來影響最低既方法去清還債務架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞