邊間比較易貸款?就黎考慮跳樓

194 回覆
16 Like 6 Dislike
手頭上有二筆貸款,中銀同welend一共26萬左右,每月還約10k。另外citibank. visa + ae card大概9萬,還min pay都每月4k

每月現時還緊14K,加上家用5K,唔計返工搭車需要19K。但問題係現時月入15K,存款已經0。

本來幫一間startup做director ,等到公司拎到Funding就可以上返28K-30K。

呢個情況邊間易借到一筆清貸款?月薪25倍連UA都話困難,TU 應該係I
講真,好佩服巴打你
希望你捱得過呢關

題外話,想知道你欠債既原因係咩
做director MAX 30K
你咁的身世仲比5k屋企,說明個情況啦

你還曬d卡數先俾家用喇

卡數d利息貴到你還極都還唔完阿
講真,好佩服巴打你
希望你捱得過呢關

因為有一排自己做trading,part日本partner
點知批貨比左錢起晒貨,但日本方面過唔到qc 就玩完

Startup有咁既人工好好啦,人地Investor有權d錢一蚊都唔拎黎出糧

咁又唔係max, round A funding拎到就30k, 但之後如果開到日本市場就會有share 再加人工。

小公司startup係咁
講真,好佩服巴打你
希望你捱得過呢關

咁你第二度放唔返d貨?
定放埋都要蝕咁多?
你咁的身世仲比5k屋企,說明個情況啦

屋企只有不良於行既老母,加埋公屋租金屋企伙食其實5000都好窄
破產者,駛乜跳樓

Startup有咁既人工好好啦,人地Investor有權d錢一蚊都唔拎黎出糧

investor個幾位已經3個月無出糧
講真,好佩服巴打你
希望你捱得過呢關

咁你第二度放唔返d貨?
定放埋都要蝕咁多?

同bandai 夾oem productor
product 有晒某動畫logo,有bandai logo。我地無法自己賣,俾bandai睇到就破產都得

個批貨已係大陸銷毀
破產者,駛乜跳樓

香港地破產之後樓又買唔到,做生意又借唔到錢。返唔到身
做債務重組啦, 拖長少少還
我估你公司其實拎唔拎到funding 都未知,唔好抱太大期望,如果你屋企唔係無左你唔得,就唔好比家用住。但係家用一定要比,就睇下你有無真心朋友,再唔得就搵公司幫你債務重組,但可能要捱多兩三年。
破產者,駛乜跳樓

你覺得破產 / 買唔到樓 / 翻唔到身 係衰過跳樓死既 , 咁香港地應該要死唔少人

認真 , 你有無遲還過 minpay 先 , 無既都應該唔會係 I 或以下

如果真係I 或以下就唔洗諗 , 無銀行一線財仔會做
我都覺funding有d危
家用就要一定比,唔通餓死老母唔交租咩。

但債務重組其實都唔好得過破產幾多,所有銀行會keep record,最後都好難借到任何類型既loan
破產者,駛乜跳樓

你覺得破產 / 買唔到樓 / 翻唔到身 係衰過跳樓死既 , 咁香港地應該要死唔少人

認真 , 你有無遲還過 minpay 先 , 無既都應該唔會係 I 或以下

幾個月前試過min pay遲左2日
我都想再confirm下自己係唔係I, 但用moneysq check TU會唔會有影響?
巴打有無朋友幫幫手?一個人呢個狀況好難頂到落去。你時間用盡未?未用盡要用來開源,睇下自己有咩技能再接下job。
破產者,駛乜跳樓

幾個月前試過min pay遲左2日
我都想再confirm下自己係唔係I, 但用moneysq check TU會唔會有影響?

唔會有影響 , 你可以試下 confirm 先 , 遲兩日未必有影響
破產者,駛乜跳樓

老破後五年又一條好漢,無問題
巴打有無朋友幫幫手?一個人呢個狀況好難頂到落去。你時間用盡未?未用盡要用來開源,睇下自己有咩技能再接下job。

已經問左朋友幫左少少

有技能就係日交流利(日本住左7年)
有冇巴打有需要日文翻譯?
破產者,駛乜跳樓

老破後五年又一條好漢,無問題

5年內都唔可以創業,拎股份又唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞