[隨意分享]去福岡玩幾日

338 回覆
626 Like 24 Dislike
早幾日喺福岡返黎,真心覺得福岡唔錯
可以

呢個叔叔參拜緊嘅福分小判代表嘅神明就係日本神話入面
伊邪那岐喺黃泉逃出嚟後喺河度洗身洗洗下產生咗幾個新神 就係其中之一
喺拜完後叔叔會摸一摸塊銀幣代表分到啲福氣

碰巧時間見到有呢個西國柳生新影流嘅奉納演武
類似神功戲咁表演畀神明睇

首先係師範

大弟子

一個小師妹
重有其他師兄師姐 但個個動作都一樣 所以冇睇晒落去喇
睇Pasmo同企鵝官網就話而家已經冇得賣成人實體卡 因為半導體荒
而家推smart phone版

我嗰張係當年喺東京求其一個站嘅售票機嘔出嚟嘅 原來已經絕了版

但又睇下九州呢邊呢啲卡嘅官網 貌似佢哋嗰啲卡重有得賣
想要呢啲卡嘅人睇嚟可以喺呢啲地方卡着手
但如果想要東京卡就幫唔到你了

早排香港封關重開後聽到唔少大陸人台灣人話3年冇嚟香港 張8達通冇效咗要去客服
我重擔心我直頭5年冇用唔知會唔會都係咁
結果擔心係多餘
10年內有效 最後一次用起計
[第一次獨遊] 廣島六日五夜
https://lih.kg/BoyAftX

樓主仲係福岡可以#255間甜品
勁多日本妹會去食
可以去睇架妹
去叫雞都係收現金
是否自己去啊?

去返樂水園 係一個明治時期嘅私人庭園嚟
入場費100

非常細 冇咩特別 小橋流水咁啦

同埋有幾條龍躉咁大嘅錦鯉

有啲和室畀你體驗下抹茶

呢幾位韓國人喺度嘆緊茶

一家大細可以考慮下
但睇落好普通 私人土地嘅私人庭園支持營運係咁上下 叫做保育?多個點望下?

好凍 入便利店取取暖

伙頭爸B 好懷念

又行行下去到一間佛寺 東長寺
入面有號稱日本最大嘅木造坐姿佛像

剛好有50喺身 入去睇睇先
不過佛堂入面唔畀影相 想睇自己搵東長寺大佛啦
入面重有啲唔同時代嘅佛像
另外喺大佛下有個地獄極樂咁嘅體驗展覽
有啲黃泉嘅浮屠 三途川 閻王審判 無限堆石嘅賽之河原 等等
尾有個完全黑暗嘅通道模擬地獄
真完全黑暗 有壓迫感嘅黑 只能摸住左邊牆慢慢前進 零光 對眼點習慣都唔會睇到嘢

去到最後就係一個有3個佛嘅浮屠
幾有佛光照耀feel
但出返嚟我嘅感覺係:my eyes

出面就係佛寺例牌五層塔嗰啲

間寺座落喺一條古蹟文物導賞徑度(大博通)
沿路有啲歷史介紹

福岡(或者講九州啦)
自古都係向外交流嘅門戶
喺路邊呢件嘅就係喺呢帶出土來自中國嘅外銷瓷器 但冇講咩時代
係唔係仿製品嚟真嗰件應該博物館
福岡好多韓國人

行行下又到咗一間櫛田神社

好似幾熱鬧咁 好多人

呢嚿寫住試石嘅嘢係乜?
原來係傳統有個儀式係相撲力士嘅神前試力
唔係人人舉得起嚿石 橫綱級就得喇

呢嚿就係蒙古力士朝青龍舉過嘅石
檯座上其他石都一樣係其他橫綱力士舉過嘅
而地下嗰嚿就係用嚟畀人感覺下嚿石有幾重
對連登仔嚟講 其實唔難

呢啲係等集體化寶嘅嘢
啱啱返嚟
Suica 同Icoca都用到
轉豚汁超好飲
博多站地下街有間牛舌幾正

TANYA博多 博多一番街店
1-1 Hakataekichuogai, Hakata Ward, Fukuoka, Fukuoka Prefecture 812-0012日本
今次打算洗幾錢呀?
我會食麵包多,唔多慣朝早食飯
見到呢啲相好掛住九州了
睇樓主啲圖好似玩緊Where is Willy
中洲真係有啲好玩既東西?
早餐最鐘意去komeda
唔關好唔好食事,係因為個feel最好最relax
日頭重有堆嘢未寫 但我而家喺中洲夜繽紛緊

所以趁返食飯時間出食物先

食物速度都幾快

如果連豬骨拉麵都唔食 咁就於福岡絕無意義
這個你我早已知
豬骨唔一定係白湯嘅 唔係好融好濃嘅feel 咁睇嚟都幾清
但食落口就唔係 有陣好強嘅豬味散出嚟
唔鍾意嘅人可能覺得騷
蔥可以幫到你 日本蔥冇咁辣口 比較清新
可以躉返勻個味
麵係細麵 理論上細麵會增加湯汁接觸面
令到食嗰陣麵更纏湯 融為一體
同埋細麵texture會多啲 不過呢啲好講喜好嘅

重有叫多份豬五花肉明太子串燒
我可以講 燒豬味同明太子嘅辣味會改寫成口口嘅味道 完全佔據式
但唔使怕第2串會麻痹或者食其他嘢會改味
下面堆捲心菜係用嚟做2次改寫
脆口唔係熟到爛 既有咬口 又有水份
加上有啲清新dressing拌住
重生後可再嚟第2串

麵700串800
我唔喜好酒 不過鍾意啤酒嘅人好建議啤啤佢
應該幾邪惡下
串野吸引D
除咗pasmo 同企鵝之外全部都有得買實體卡

企鵝賣返喇
其他卡基本上都通用
求其買都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞