[隨意分享]去福岡玩幾日

338 回覆
626 Like 24 Dislike
日本夜晚週圍行都驚既話,咁全世界邊度夜晚仲可以出街行
陌生地方驚會好出奇咩
班友係舖頭睇野係完全唔讓人,十個有九個,呢方面比強國人仲衰
真 俾錢慢慢數唔理後面有冇人
驚咩?
胃口細唔應該食放題, 晒錢!
點知有冇咩地方唔入得
度度習慣都唔同架啦
好似香港啲豪宅都唔係畀人行架啦
留名,月底飛福岡,唔知會唔會見到其他連登仔?😂😂
最後一日 留喺博多附近散下步
同埋

睇Anya

準備開場
唔好劇透
睇完Anya 去天神散個步先

地鐵日票640 出4次閘就回本

喺book off打發時間 唔覺唔覺過咗好耐添
我今次逛咗好多間book off 喺二手AV欄度都唔見有繪麗奈嘅碟

又係中途下車隨地逛

今次呢度係地鐵七隈線嘅野芥
行人路都冇嘅其實係因為我走咗入內街啫

野芥緣切地藏尊
相傳呢帶有個財主將個女嫁去另一個財主度
但當成親嗰日 新郎失咗蹤 新郎父親就呃親家講佢個仔死咗
而千金小姐因為冇咗嫁去嘅地方 所以喺呢度自盡
當地人後來就夾錢立咗個佛像喺原地
之後呢度就成為求分手嘅地方
而到現在 除咗男女感情事外 諸凡斷孽緣或者纏身惡運都會有人嚟參拜

只係一個好細喺地方一角嘅佛像嚟
除非你好想分手啦

又搭返去天神先

因為我想去donki買啲嘢

上面有巴打提過嘅大砲拉麵
好似幾好食咁 但比起呢啲

我揀呢啲唔知咩嘅小店
由於裡面個店主係漫畫一樣嘅頑固老爹 店內唔准影相
抱歉分享唔到碗麵係點喇
遇到呢啲頑固拉麵老爹問麵嘅軟硬度嗰陣
我必答:吧哩卡他
扮都要扮識少少路嘅

得一種麵賣 當然就係豬骨湯底啦
而且只係one coin 500 yen
麵都係細麵(其實多數都係㗎喇)
湯色係啡色偏清澈
topic只有蔥 同埋叉燒兩塊 幾夠味 應該係最簡單嘅醬汁浸嘅simple is not bad
最簡單嘅日常庶民口味
幫襯嘅都係上班族麻甩佬同麻甩仔放工飽肚

其實我每次都想試下玩除早餐外午餐晚餐只去食拉麵
只係每次都冇咁做

用盡張一日車票搭去中洲散個步然後就返酒店啦
聽日香港見
有冇買goods
留個名先 2月中去

啲阿加力膠板我都冇地方可以擺得好睇
幾日 真係玩得3日? 會唔會唔夠喉
呢個PO 7號出㗎點只3日呢
巴打 我都今日番香港
都係少 不過你行程都幾豐富
想問相島交通係咪好唔方便?
一街都係香港人㗎
回程鳥 往機場GO

個機場咁近 真係未試過可以咁姿悠慢慢行
出發去機場前重可以慢慢嘆早餐同買嘢

最後留影 貌似係早兩日喺櫛田神社見到嘅嗰隻乜祭

等等下聽到announce話香港航空往香港要改閘口同起飛時間
嚇咗嚇 然後我醒起自己都唔係搭香港航空
聽到香港兩個字打個突添

今次算理解到點解飛福岡好似幾熱門咁
飛行時間既比往東京大阪短
機場都好就腳

今趟硬幣管理都唔錯
買埋嘢飲後得返41 yen碎銀
想破22 yen記錄

有緣再會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞