[隨意分享]去福岡玩幾日

338 回覆
626 Like 24 Dislike
睇到勁肚餓
我上次去下關有入水族館睇企鵝

但冇在門司港食咖哩.....睇你介紹咁好食,有機會要試下
太長唔quote
我都有scan 過個qr code地下
樓🐷哩隻ガチャ式旅行都幾正
是日早餐係Yayoi軒 迷你sukiyaki定食

定食可以添飯 但早餐就不了喇 唔想太飽
晚飯嘅話可建議考慮

落雨囉等雨停

早兩日有巴打提到The Outlets 北九州
咁就去望望啦
The Outlets座落於一個叫Space World 太空世界嘅主題樂園原址
所以去the Outlets 就係喺太空世界站落車
同樣係博多出發往小倉/門司方向嘅列車
唔要慢慢搖可以揀啱時間搭快速列車
但注意太空世界唔係主要站嚟 快車呢個站唔停
所以喺前一個站嘅八幡站落車 然後原地月台等下一班普通列車搭一個站去太空世界

落雨凍凍地本身想入候車室
但一入到去就聞到陣壓味
唯有出返嚟食風
點知上到車都聞到 睇怕係嗰位伯伯身體唔好有尿滲問題

一出閘就係outlet

離博多50幾公里外嘅呢度都有毛毛雨

前面有巴打報料 外國旅客可以憑護照領取5000yen Welcome北九(你好香港)消費劵
等我去實測一下先

活動做到2月21日

唔知點表達嘅話 Google search「the outlets Kitakyushu 5000」直接畀上面呢頁information嘅職員睇啦 佢哋一睇就知你想點㗎喇
畀passport佢睇確認你係訪日旅客

連接設施嘅free WiFi 喺電話度答幾個簡單問卷就得
佢會畀張紙仔你上面有個QR code 就係嗰電子消費劵
唔使驚唔識用 佢會畀多張圖文指南你
基本上都係結帳時畀職員知你想用消費劵就得
無條件用 唔使買滿幾多先用 買500 yen嘢都可以直接用
畀錢嗰陣收銀處有個QR code 你掃掃佢然後自己輸入想用嘅金額就得(記住畀職員confirm你入咗幾多)
不足部份可以另外畀返錢冇問題

唔只有outlet用嘅5000消費劵
重有鄰接嘅Aeon兩張500共1000嘅優惠劵
但就必須買滿5500先用得一張

outlet消費劵都唔係所有舖都可以用 但都係大部份 買嘢前喺返嗰個網度check邊間用得啦 或者睇下間舖有冇貼welcome kitaQ嘅標誌
連food court都有舖可以用

就係咁 呢份牛扒係一個仙都唔使嘅

行咗轉outlet 見有唔少舖都做緊50% off甚至更多 好多單品都係折實around 4000咁上下
其實話都冇咁快就用晒

跟住去邊度
太長唔quote

去相島撚貓
海之中道
個公園好大好好坐
樓主說的以後再去日本可摸以都寫遊記
好好睇
同埋啲相有連動物好生鬼
說的
樓🐷個肚勁多墨水 feel 到
其實日本人都睇通勝嘅

離開outlet同aeon
中途下車之旅 隨便落車遊下

嚟到福津市嘅福間站 貓頭鷹係吉祥物
因係都有fuku呢個音

凍凍地入7仔買個暖笠笠嘅豆沙饅頭先
點解佢哋啲饅頭咁軟熟㗎呢

路過一間賣炸餃子嘅店
入到去個阿姨就叫我試食 係用黑豚做餡嘅
又幾好食 愛蒜味嘅實好鍾意 用日本人慣用嘅表達方式講 就係「蒜頭工作表現良好」
我買咗盒拎走 係阿姨推薦嘅季節限定芝士年糕餡

老實講食嗰陣唔係幾感受到年糕同芝士嘅存在
但個回甘就會滲返啲芝士味出嚟年糕就不過糯米本身係冇乜味嘅

小鎮風情

咁嘅配色咁嘅字體 重以為係松本清添

路邊一塊田

咁行都唔係辦法 搵下有冇景點先
附近一座宮地嶽神社係幾年前Arashi幫日航JAL拍廣告(光之道)嘅取景地
咁就去望望啦 反正同車站係一條大直路直行

漫畫見唔少嘅小鎮巴士停

唔行路可以由福間站搭1-1號巴士去到上面嗰個停 就喺神社斜對面

真係幾好景 一條直路無遮無掩直達海邊
而家呢個位 只要啱季節 就會見到夕陽剛剛好喺嗰個缺口度下沉

就係咁 靚到呢
睇資料話每年得2月同10月先見到

神社本殿係咁

好大條注連繩
突然毛毛雨又變大雨 唯有喺神社滯留避避雨先

天開始黑喇 唔想行返福間站 搭巴士返去啦

返博多搵食先
時間剛剛好 又可以上到特急

同樣係鹿兒島本線博多方向嘅Sonic號特急
pass有支持唔使另外買特急車票
啅一聲14分鐘後就返到博多喇
唔識日文就唔洗行冤枉路
唔好意思我呃咗大家話返博多搵食
因為博多人太多
既然張pass今日內仍有效 我又落雨濕濕地
所以返酒店抹乾換衫
然後又搭一個站車去第2度搵食
一直都喺北面 向南先
一個站去竹下站 因為睇地圖見Lala port有燒肉

到達 都幾近 行兩個字 唔想行就喺車站搭巴士啦

燒肉放題

最鍾意飲呢啲青BB嘢

唔講
食嘢先
好多年前試過鯨魚肉
對我嚟講係一嚿牛肉口感但魚腥味嘅怪肉
恕我唔識欣賞
咁嘅價錢,喺日本住到咁大
算企理
唔好太高要求
燒肉放題幾錢円?
一路追PO一路留意嘅重點開始變成連豬全盛時期可以喺咩地方度極限BBQ
可以揀輕量版就3000 重有再貴啲嘅啲肉就再高檔啲

我好細食肉食唔到幾多(早知輕量版算)
但就食唔少甜品
特急原來咁方便
剛才太空世界去博多都一個鐘
全日淨係outlet
希望明天可以順利跑哂門司同小倉
發覺樓豬食既野都有點頹
振興經濟,食好少少ok??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞