[隨意分享]去福岡玩幾日

338 回覆
626 Like 24 Dislike
劉明G持
畀ching毒到買咗機票嚟梗去玩幾日
cute
lm

5月想同兩老去
大排檔?!
買得就當然買自己鍾意嘅卡面好啦
唔在意卡面嘅話其實虛擬卡最好添
樓主個post好cute
上年去完福岡覺得都幾chill
但真係好撚多韓國人
成班又冇咩禮貌在度撞撞撞
其他巴打都有提過大濠公園

又係行去
古時代替戰爭嘅護城河變咗生物嘅居所
曲項向天歌 紅掌撥清波(呢啲係鴨唔係鵝嚟

好天氣

紅衫兄弟
哥哥:玩射12碼丫喂
細佬:好呀(大腳車埋佢)
哥哥:唔係呀!射櫈下面個窿

天鵝船有湖鷗陪飛
重有艇仔可以撐 有得曳搖並對輕舟飄

中間個島仔有石橋連接
湖畔係一條跑步徑 湖中鴨仔又有鷗仔陪你跑

土瓜灣海心公園
其實海心公園都幾好景

然後就係中伏記
喺啲日本網見到有個叫能古島嘅地方有貓島之稱
既然係咁一於去撚下貓

地鐵到姪濱 北出口搭98號巴士去碼頭
一個鐘頭兩班車左右

如果用交通卡嘅話上車同落車都要嘟一次車費170

上船 來回480 船程好短 好似坐天星咁

上岸 一隻貓都冇 貓毛都冇條

被水咗嚟呢度 然後我醒覺一樣嘢
冬天啲貓全部圍晒喺暖爐前 點會出嚟凍

連島上嘅博物館都話冬季休館

如果拍柯南嘅話 即種島通常都會有個掌握住某個秘密嘅神秘居民
又或者拍大逃殺都fit

貓就唔見 連狗就有隻

能古島 Nokono shima
相傳得名於神功皇后將住吉大神嘅神靈留喺呢個島度 因此就叫「遺留 noko 之 no 島shima」
(神明可以無處不在同時出現喺多個地方 所以住吉大神降神於能古島唔會令第2度冇咗住吉大神)
圖入面係島中嘅白鬚神社入面嘅兩嚿試力石
又係玩舉石?

水咗嚟但冇嘢好睇 但真係幾寧靜又舒服
行到腳都斷 買返罐能量飲料補補佢先

唔知坐咗喺堤邊幾耐了
未算夕陽但都向西沉緊
曾遇上又多風雨翻 編織我交錯夢幻
斜陽裡 氣魄更壯
吹風哼陣歌 反正冇人 鳥不生蛋 應該係鳥都生蛋嘅自然環境
懶chill

應該係人哋民居生出嚟嘅植物

食羊無限補

蒙古塚 埋葬咗當年元蒙攻日嗰陣嘅元兵
有唔少地方都有蒙古塚

一隻貓

呢個島係住人 唔係咩特別旅遊點
似係當地人坐船入嚟同島上嘅漁協買海產咁
係去郊野公園行下咁嘅感覺 係leisure

其實係我唔啱季節啫 睇返佢島上看板
有花田又有櫻花路 睇嚟係春夏季先啱?
冬就連貓都匿埋唔見

島嘅北部貌似都有景睇
但我行足一日太攰 行南部都已經夠攰
其實碼頭有單車可以租
不過我本身唔預留得長 一來已晏 要搭船搭車返市區搵食

既然呢個貓島唔見貓 我都唔期待另一個貓島會有喇 取消

然後就係上面慢慢搖返中洲食大排檔了

腳就斷 食完嘢就直接返歸算
Highball再啤啤佢啦
能古島應該係睇花 之前夏天睇過向日葵
貓島應該係相島
今日去完相島 都仲有起碼三十隻貓
昨日去大濠公園入面個庭園有期間限定雲海
會定時噴霧氣好似仙境咁影相
貓島應該係相島Ainoshima Island
有無邊間酒店3-4xx$@ 係值得住
啲本土網講能古島都係
有啲遠 所以先揀能古島
個人食用寫明唔使申報
日本仔係咪話能古島有貓但有一隻都係叫有貓果種
單人就咪啦,自己上個月試完,係自由係爽既,不過揸完攰到仆街
去過日本幾個地方,福岡啲女真佔7-8成靚
有啲女靚撚到行街自身識發光咁,好撚勁
提一提,去九州玩唔好去柳川,又遠又無野做,好觀光點好細真係玩一陣就拜拜
不過當地既鰻魚飯係數一數二好食
雖然只係早餐 但既然行過
當然要食下Sukiya嘅毒丁專用飯 牛芝丼

因為經過銀行 所以心血來潮想講一樣嘢
唔知大家有冇試過喺日本用ATM撳錢呢
啲ATM都有「万」「千」嘅按鈕

例如你想提1萬 就「1」然後「万」
係唔使10000咁輸入嘅
佢出嚟嘅當然係一張1萬yen

如果你係諗住用嚟同朋友夾錢或者找數畀返錢佢
大紙唔係咁方便
呢個時候 其實你只要輸入「10」「千」
佢就會嘔10張一千畀你
2萬5千只想要一張1萬嘅話就「1」「万」「15」「千」
ATM都有秘技可以chok

時下嘅年青人:夾錢找數?用line pay啦
轉數快

一路都用Pasmo搭車所以冇留意
可以用信用卡過閘冇難度

其實我有買到2日丁R pass
不過唔知點解之前去嘅地方都唔係丁R
我買嘅係JR九州福岡廣域
詳情你自己去官網睇啦 有繁中

覆蓋範圍係咁

官網教用呢個app買就可以用app版唔使去換飛喇

但有個問題 唔知係唔係12月我部Galaxy更新咗做one UI 6
store度竟然話唔兼容

我諗係佢都未更新兼容 應該過一排就可以喺返store裝嘅
iPhone我唔知喇 但照計日本iPhone普及率高 應該冇問題
用An機嘅朋友呢度留意一下 或者轉買返實體車票再唔係An俠們你懂的 既然我而家都裝咗 只係風險自己承擔啦

我都唔知自己會去邊 總之上咗架區間快速嘅車向東面GO

應該有排搭 瞓陣先

食羊無限補
福岡d 野食好咸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞