[隨意分享]去福岡玩幾日

338 回覆
626 Like 24 Dislike

熱褲Baby
啲貓仲要係任摸唔嬲

3種芝士牛丼飯
剛剛就買咗機票去福岡 開心 參考下巴打你先
lm
邊間
最正係機場近市區
食其家
啱啱福岡番黎
可以答你,多
唔係打扮到好靚好有女人味果種
係好pure好ture,住係你隔離屋果種
離博多果區好遠喎
近到可以行去博多站附近啲酒店
好似4月,你上網搵下
度度outlet都遠離市區架啦唔係嘅話只會係是旦一邊死佢其實係JR 隔離,你都係全程坐鐵咁去姐,同Tosu 差唔多。
小倉沒有小倉優子

喺小倉落落地先hea下先

紅眼睛幽幽的看着小倉城

我知其實每個城堡嘅建築風格都有多少唔同
例如城壁 護城河 城廓 樓頂等等
可惜我唔多懂欣賞 除非對歷史好有興趣
否則入面嘅展覽都係大同小異(其實非常異 因為城主唔同 內容唔會一樣)(但形式好接近)
所以唔入去了

紅磚風格其實都幾好 香港要睇嘅話 港島嘅聖保羅男女都唔錯

咁嘅廣場場咁嘅美食車唔知點解我彷彿好似聽到啲突突突嘅聲 同感覺自己孭住桶墨水

Ano
啲二手game兩三千左右 但冇啱玩嘅 可惜

話題嘅預言書 等我睇睇有咩玄機先
能古島好似幾伏

魔鏡號?!
本預言書話:2025年 日本有大海嘯,地殼變動令到日本、台灣和香港 連接埋一齊

香港終於可以成為日本一部份,到時香港人可以行路返日本鄉下了
可唔可以成個香港漂過去痴住東京
可唔可以成個香港漂過去痴住東京
又大聲
樓主去左另一個島

一個小師妹
重有其他師兄師姐 但個個動作都一樣 所以冇睇晒落去喇

劍道地雷妹
被佢溝一定好撚爽

往門司港GO

架車嘅地板QRcode嚟呢喂但嘟唔到嘢

同小倉幾近 好快到

O哩
零哩先啱 因為呢度係九州鐵路起點

港口風情
一出站行出嚟就聞到味咖哩味
港口總係出名食咖哩

呢條連絡橋每日都會起起降降 時間啱話唔定可以見到有船通過

過咗橋可以去31樓高嘅展望台望下景
圈住嗰度就係宮本武藏決戰佐佐木小次郎嘅地方
不過門司港冇船過去 對岸下關先有

另一邊係源平合戰古戰場

我喺個展望台度hea陣
話晒都成300入場費 順便諗下跟住去邊度

落返嚟剛好見到開橋 過唔到住

望下側邊個大連友好紀念館先
大連同呢邊喺戰前嘅年代開始已經有交流
呢個館嘅外牆都係用大連嘅花崗岩同大連嘅工匠製作

而家上層係私人俱樂部 地下係中餐館
中間有間房仔介紹大連市

過返橋 諗到去邊 既然咁近就搭船去下關打個白鴿轉先

往下關 單程400 冇來回飛賣 回程喺下關再買
船仔細細幾快 又係幾分鐘船程

好有速度感
其實可以行路過去都得

就係咁我離開咗福岡縣去咗山口縣了
但嚟咗呢邊到底有咩做呢

一出碼頭就係明治39年嘅舊英國領事館
但今日休館
唔知去邊就即search
見到有唔少台灣人都分享嚟下關嘅一個對台灣有好深歷史影響嘅景點
就係馬關條約嘅簽約地喇
睇嚟唔係好遠 都係徒步可到嘅距離

路過一座神社 上面寫皇紀
即係第1代天皇神武天皇即位嘅記年
喺皇權最盛嘅明治時代曾經廣泛使用 戰後就唔再公式使用喇
由於日本神話同天皇家有直接關係 所以神社而家都重有用

呢間神社叫龜山神社 有個相當大嘅鳥居
知唔知相入面嘅鳥居有咩奇怪呢
有啲好特別嘅別
搵唔到有咩特別?
咁放大啲睇

有個波塞咗喺個山字度
話說大概昭和30年代左右 即係195X至196X
附近有居民打棒球嘅時候唔覺意將個棒球打咗落個山字度
而個波就從此kick咗喺度 咁多年來無論颱風暴雨地震個波都唔跌落嚟
由於唔跌落嚟 啲人就開始用呢個波取個意頭
「唔跌落」->「唔落榜」

龜山神社亦變咗出名求學業同考試

呢個位置對海
所以亦係江戶後期同外國(西洋人)交流多咗 攘夷思想下用嚟炮轟鬼佬嘅炮台山

神社度有咁大個河豚像
下關係出名河豚
據說食河豚曾經被禁 然後有次第一代內閣總理大臣去下關嘅時候被河豚嘅美味感動將全面被禁嘅河豚解禁為受管制
河豚日文叫Fugu 而下關人就會讀Fuku
同福同音 意思河豚係帶來福氣嘅福魚

我以前有個PO講過點解剪髮舖會叫「床屋」
而呢個地方(龜山神社旁)就係床屋呢個稱呼嘅起源

行咗一陣 終於到咗馬關條約締結地

有清朝同日本代表嘅像
左邊嗰位當然就係我哋熟悉嘅李鴻章

座嘢變咗間食河豚嘅高級旅店 唔係客人唔入得

佢旁邊就係馬關條約展覽館
但過咗入場時間添
我發覺我去親邊度都休息

同春帆樓連接嘅旁邊係赤間神宮

叫神宮嘅都係同天皇家有密切關係嘅神社而呢度裡面同時係安德天皇陵

有平氏一族嘅墓旁邊係著名怪談 無耳芳一
故事簡略地講嘅話 係一個叫芳一嘅僧侶被惡鬼纏身 有高人指點芳一全身寫滿經文去避鬼
果不然惡鬼就見唔到芳一 但芳一冇哋耳仔都寫經文 惡鬼見到佢耳仔 於是就被鬼扯甩

咁點解和尚嘅故事喺神社出現因為赤間神宮以前係阿彌陀寺 明治時期神佛分離改建赤間神宮

作為河豚之城 吉祥物係河豚係相當合理
而且就返隻嘢 成個郵筒都轉做藍色

其實張丁R福岡廣域pass最遠係可以去到下關站
所以其實可以直接由下關搭返博多
不過我決定唔咁做 揀返搭船返門司港先搭車
除咗係赤間神宮同研關站有啲距離 又行會攰死
就係我想搭夜船渡關門海峽
重有就係我要返去門司港食咖哩

返到碼頭話都冇咁快就天黑
咁樣重有啲微光都幾靚

回程唔坐船艙坐船頂食風
風景唔錯

門司港嘅名物咖哩唔係一般咖哩
而係焗嘅咖哩

熱辣辣好似岩漿咁bobobo冒晒氣泡
我叫嘅係盛惠1480 加牛肉粒嘅焗咖哩(送沙律或湯)

翻開面嗰層焦香咗嘅芝士 入面有隻蛋蛋
真係非常之濃厚 偏向杰嘅
咖哩香同芝士焦香直衝上鼻 好醒神
不過唔好誤會 我唔係講辣 個咖哩本身冇咩辣味 主體係香辛嘅香
覺得唔夠辣嘅 上面兩支就係可以自己加嘅辣料所以係可以自己調節辣度
兩支都係同樣嘅嘢嚟 一支粗粒 一支幼細
睇自己喜歡
可以進入我人生最好食咖哩嘅top 5
如果平多1,2百就更好喇

宮脇櫻花都有食過
重有明石家秋刀魚 但我冇影到

食完係時候返去

夜晚點燈嘅門司港站都幾靚
由於係總站 唔使驚搭錯方向
不過唔建議直接由門司洗搭返博多
因為普通車有排搖
搭幾個站去小倉就有好多車種喇
新幹線都有 丁R福岡廣域pass係唔包新幹線嘅 想搭就自費啦

但唔使擔心 係包特急列車嘅
唔使額外買特急劵可以直搭
注意返只可以坐不劃位嘅自由席

勇者特急列車Sonic 52號
一個鐘都唔使就返到博多喇

今日路過下關 但感覺喺下關嗰兩個鐘充實好多咁
燒咖喱勁能正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞