「求救」 情侶傾到生仔問題

377 回覆
27 Like 1724 Dislike
人類bb得意得嗰頭幾年
之後升小學功課又煩課外活動又多
但佢已經唔再得意
仲要駁嘴反叛
然後仲遺傳埋你啲濕疹
生嚟為乜
養隻寵物好過啦
唔係佢生梗係易
我另一半都一樣係咁
我話香港教育唔好
佢就講到自己教到佢
佢地覺得教仔同買棵菜一樣咁易
聽完更加唔諗住生
係呀 佢話佢成績又唔差 唔想浪費咗 想用嚟教自己個仔/女 如果我唔想教 驚勞氣 咪升到中學送佢過外國囉 哎 想當年自己細個果陣咪掛住打機 依家手機遊戲多咁多 我更加冇信心教到 除非由細到大都唔比佢哋接觸手機啦 仲話送去外國 分分鐘大麻都掂埋
幸福感會飽和
張愛玲:“如果孩子的出生,是為了繼承自己的忙碌,恐慌和貧困。那麼,不生也是一種善良。”
問下自己點解,焦慮壓力背後都有諗法, 了解下自己點解覺得值得憂慮,但可能根本唔需要驚,又可能你身上責任過多,要做既野太多太重,又或者可能你不斷逼自己做唔想做嘅嘢,無動力無自信所以好多嘢驚,再唔得就要換環境嗰啲,可能環境太惡劣
我見到啲人po bb相好似幾開心咁啵
好撚有錢咪生囉冇錢就唔好害人
你條自私撚生仔係為左陪你玩
唔諗下你老婆同你個仔會犧牲左幾多野
有無錢

有無能力即使仔女唔做野都有能力養到佢

比佢年年換iPhone (最貴)
比佢年年去旅行 (非窮遊)

想做乜就做乜

如有, 可放心生
佢濕疹w0
養隻貓咪算囉
劣等基因學人生仔
荷爾蒙改變
所以單親媽媽冇人埋單就係咁解
二手貨永遠都係二手貨
我就係有個7歲女
個女好痴我成日嗲我
好似樓主所講
成日坐住我大髀一齊打ps5同switch
不過我都係勸樓主劣等基因唔好生
本身想覆你搵過另一個想生嘅女仔
然後見到 "考慮到自己有濕疹底(算嚴重)"
咁你好好彩搵到個女朋友唔想生
有濕疹真係唔好生
真係唔好生,害左下一代

濕疹真係好慘
好簡單 因為負責生仔果個唔係佢
而女性 即係你 先要承受生育帶黎ge風險
包括但不限於
妊娠糖尿 生產期間ge大出血 產後腰肌勞損 腹肌撕裂(順產開刀都有機率) 產後脫髮 陰道會飛出黎 難產 會陰撕裂 妊娠紋 漏尿 盆底肌鬆弛 妊娠高血壓 子宫脱垂 視網膜脫落(深近視+高血壓概率較高) 產後抑鬱 產後乳腺萎縮 羊水栓塞

生仔需要用條命去搏 佢就只需要射篤精重有得跟自己姓
條女萬一有d咩事 自己又唔會少忽肉
咁撚著數 點解唔做?

到你生完
湊仔呢d野緊係女人做 男人就淨係負責返工同玩b 因為返工好撚好撚攰嫁 總之就係攰到其他所有野都做唔到
小朋友有d咩問題就緊係你教得唔好 係你錯
小朋友做得好就當然係有老豆陪 老母教得好係應份
見到人哋小朋友可愛嗰啲都幾鍾意

但係唔可愛嗰啲都真係麻麻哋
//會幻想到同啲仔女一齊打機 假日出去玩好開心//
第一,佢哋同唔同你打機都成問題,可能興趣不在此
第二,係咪有信心成日假日同佢出去玩先?你自己做嘢都好攰…

你嘅理想中好美好,但當要實踐落嚟嘅時候,係會好多現實應對。暫時淨係見到你覺得玩嗰part好開心,但真係教養,照顧係一件唔容易嘅事。例如小朋友兩三點要餵奶,你會唔會幫手?到大個,要幫手睇功課教功課,自己有冇耐性,呢啲都要同另一半好好傾吓
D父母永遠冇自知之明
好似同d家長出黎玩
我讚第個小朋友可愛/乖
唔讚佢地d仔女又唔開心
人地讚我d仔女唔讚佢埋佢地又係唔開心
特別係d師奶老母
明爭暗鬥各懷鬼胎
咪on9啦
大把女人年過30
唔理好醜但求就手
求其搵條友埋單再生返件
當係人生解鎖成就轉做下個階段
變做港媽圍威喂
之後就全副精神擺落個仔唔會再理個男人
好難講,有啲父母樣衰,小朋友都好睇可愛

不過好少數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞