「求救」 情侶傾到生仔問題

377 回覆
27 Like 1724 Dislike
交代吓背景先,同女朋友拍咗拖差唔多四至五年. 有意想求婚但傾到生仔依part就有啲分歧.

女友覺得生細佬過程辛苦危險同埋易殘,將來照顧細路怕麻煩困身,無得周圍去旅行,無哂自己時間.

但我自細就覺得啲細路仔好可愛,想自己組織個家庭. 會幻想到同啲仔女一齊打機 假日出去玩好開心. 但又考慮到自己有濕疹底(算嚴重),驚生仔會害到下一代

我應唔應該讓步說服自己唔生? 大家比d意見
有幾多個生完係唔後悔,千其咪撚生
象仔你後唔後悔
d人諗生仔只顧自己開心/唔開心
唔該你地為個細路諗下
邊個想生係香港?佢想唔想做你個仔?
重要有濕疹,參考下連登仔白馬嘯西風
殺完老豆老母再自殺
感建分
好後悔
樓主有講過係香港咩
唔生叫佢搞gay啦
生嗰個又唔係你
殘嗰個都唔係你
仲要有濕疹就咪撚害鳩啲細路啦
第時佢返學俾人bully返嚟喊住問爸爸做乜要生我出嚟
一個頂唔順針撚埋你都唔知點算
唔反對生仔,但有濕疹底真心折磨,請放過個小朋友。
只能夠講你想像嗰啲好處係唔一定會發生嘅
濕疹底(算嚴重)
此po已完
濕疹好野黎喎 你有濕疹基因有咩理由唔生仔 癡撚根
認真
咪撚生
有濕疹超撚煩
睇醫生,晚晚抓,皮膚又爛晒,見到都心痛
唔係錢問題,係醫唔撚好,好撚煩
見啲人成日都話想生仔因為細路可愛就覺得好on9
細路點得意都好都會大會青春期會反叛
唔通呢啲時候就因為唔得意就唔愛佢地?
建議樓主你真係要諗清楚,生仔同養寵物一樣都要認真考慮下
咁你唔好生 佢暖多可愛幾年 陪到你打機幾年 如果因為呢啲原因 只可以講你唔適合生 你負唔起個責任
濕疹唔該你咪撚生
你生濕疹唔辛苦?
你想你個仔女都生濕疹?
到時佢大過左斬你真係咪問點解
你自己都識講驚害左仔女一世啦 仲生咩

你諗下你個仔女日日比濕疹折磨 佢地會點諗 你又心唔心痛
領養代替生育
首先係咪喺香港?係就直接skip 啦
佢陀唔係你陀
領養個囉,解決哂你所有嘅問題 / 考慮。
濕疹仲生仔 佢會由懂事開始就比人bully
聽你個生仔原因都係覺得你唔好生好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞