澳洲打工仔討論 5

966 回覆
6 Like 1 Dislike
澳洲就算local用一年先搵到工都係common,唔使太早打定輸數
lm
想問下近排大環境(esp VIC Finance)係咪真係差左?因為小弟近排有人想介紹我入bank 做internal audit

做左正苦工一個月, 人工雖然低d, 不過夠hea
同埋有job security

Bank 介紹呢份人工高10%, 朋友話都唔chur 唔知試唔試好, 驚一跳出黎就俾人炒
你個行會唔會有d professional institution?去join吓佢地d seminar 識吓人,話唔定人搭人有工介紹,不過呢招唔係行行都work
多數大學有centre會幫眼睇學生d cv比意見你執,會唔會試吓,話唔定有 interview
可以執下cv/cover letter、主動linkedin reach out搵人、去學校/industry career events

大公司啲internship同grad program超competitive,第一份工可以搵中小型firm做住先
其實有無需要返一個月就轉工
真係咁啱有機會, 140K + super (未計bonus)
正苦工基本上已經知道3年max 都係145K + super 咁上下
但係同事好好同埋Workload 暫時用兩成力都已經handle 到
所以先會糾結
一個月 我諗你依家呢份工個老細真係無預你留咁短時間

可能你真係覺得好有必要或者你行頭好闊
行頭好闊都可以咁講, 會計狗周街都係啦
同埋probation 6個月, 所以都無話預唔預的我諗(?)
不過我而家係因為唔熟行情所以好糾結
香港都話大約收到風個job market係點
仲要政府同銀行都係我以前無接觸過的行頭
唔識比較
好睇你追求姐
你睇下after tax 會差幾多人工
錢一定bank 多d 啦
升職加薪都快d
係唔知而家大環境係咪真係咁差

我自己印象經濟唔好
銀行都係郁手快果堆
唔知呢邊係咪一樣

Workload 都係concern
今日WFH = 無野做

睇下有無巴打有insight share 下
問心其實唔想咁快轉工
但係又好似難得有個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞