澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
估唔到仲開到5

希望大家都搵到dream job
km
其實識朋友呢家野順其自然, be yourself, 自己主動D玩吓唔同野 可以做到既自己盡做跟住咪let it happen囉 唔洗咁夾硬黎話一定要搵某某興趣領域既人做朋友既 得閒睇吓meetup有冇人搞活動去join吓
希望幫到吓果位師兄
7年前去完
話咁快就7年
究竟你想移民澳洲定淨係想賺澳洲人工先
lm
公司今夜 Christmas Party 比人早收 makeup

唔去都唔知提早走人
咁唔social㗎
去飲杯嘢食下finger food先走嘛
我成個team冇人去
咁咪俾機會你識下其他team嘅人
單拖去無乜所謂
留個名
我公司下星期四攪Christmas day trip去酒莊
有埋巴士接送可以放心飲
其實我公司Christmas Party 本身都好少人去
一來after office hour
二來冇提供交通叫人點飲得盡興 一個二個唔通禮拜6特登call uber返公司攞車咩
有一年禮拜6搞仲少人

不過算好起碼免費,我舊公司仲要收$100一個人頭
攪星期六又真係怪啲,平時都係星期四/五攪
諗住多啲人去結果仲衰

公司500幾人其實永遠得樓班HR Admin Cooperate個20個人去
20個人喺間500人公司真係好少
星期五攪係最好,你星期六攪人地覺得公司拎左我啲after work hour黎攪function
如果好似你公司係Day Trip加埋交通其實冇得唔去

不過就算optional 我都會去 起碼食咗我個Friday Night先
基本上公司Christmas party 一定係放假前一個星期四/五。或者office close前一日。
除非對公司係真愛,星期六基本上無人理你
星期六搞仲要比錢真係諗都唔洗諗
不過我冇shut down其實冇分別
收到offer 下年開波,諗緊幾時辭職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞