澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
新人報到

黎緊四月終於行190去Sydney

依兩個月offshore 搵工估唔到都有公司肯出offer俾我
Ching好猛料喎
如果你同佢講你有PR 其實唔奇,佢主要係睇呢樣嗟
一開始擔心過到去都搵唔到,但依家有offer 個人都定啲
追晒po,完全唔係其他巴打個level
恭喜晒
其實有PR 真係易好多
當然再onshore 埋會仲多機會
賣屋個d錢過唔到asset test攞唔到pension喎,定係都係要叫仔女幫手keep d錢
師兄香港讀咩科做Arborist?
以前做過下樹,諗緊讀唔讀番個LA

LA要讀都唔短時間 HKU都要4+2

同埋工作性質係design美觀行先 有啲分別

反而好多做interior design嘅會讀
話說小弟搵到工 諗住投資下股票 想問問有冇人知邊間好啲 不過聽講都tax走好多
我自己用CommSec
Macquarie flatform 都唔錯
如果淨買澳洲股既話,買international shares 都得不過要另外加錢開戶口

有captial gain tax,不過你持貨多過12個月有50% discount. (例如假設你hold左12個月 cap gain $3000, 就淨係$1,500 先會tax) 變相鼓勵長揸唔短炒。如果你短炒就full 100% cap gain都會tax .

captial gain tax係based on 你 income tax.
又唔係必勝,有capital loss 對冲返
問過同事都係用CommSec多
我諗住如果買澳洲股都係收dividend多 都唔會短炒
聽過人用IB 其實用IB會唔會冇capital Gain tax(假設轉錢返香港戶口買)
有cap loss都幾好,可以bring forward 去next fy用嚟offset cap gain. 所以真係鼓勵長揸唔係短炒。
唔知咩係IB
淨係知只要係有chess (issuer id),登記左TFN
都係會計CGT.
Perth打工仔
仲係攞緊485
我上年2月搵 到6月開始返工
應該都好睇邊行
最近我嗰行linkedin都幾多挖角/招聘
巴打做邊行?
供到樓仲想點....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞