澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
諗住年尾買樓東南邊
因為近我老婆返工同埋校網好
然後我就會再遠左

講開local experience
我另一樣對public sector 的不安係
如果我之後想跳返出private
會唔會唔太count public sector 的experience
始終我感覺係兩個世界
唔知有無會計巴打講下
我係Band 8 role 所以唔係fortnight 9 days
只可以19 days month, 即係2 fortnights off 1 day
同埋聽講council 係最低級政府
benefit 同VPS/APS 無得比 (not so sure)

WFH 我話要3日, 因為要湊女同埋住得比較遠
之後搬完可能仲遠多少少

佢話頭半年要training 叫我WFH 2日先 (即係probation)
之後3日應該都okay

感覺有d vague
不過我諗住頭半年間中都會WFH 3日
試一試佢底
平時既一個鐘同番工時間既一個鐘可以好大分別
特別誇區又自己揸車既話隨時變兩個鐘
到時咪轉工

有第一份搵第二份就容易好多

調返轉啦下話

Public 先未必 count private
呢個真 如果係講繁忙時間就多過一個鐘就真係開始遠
特別係佢講遲早想搬東南邊校網區 應該都似係city of Monash
其實誇區自己揸車好難唔多過一個鐘
Park & ride 都仲可能得
因為我要掉個女去childcare先
所以應該會730 左右出發
希望traffic 會好d
要6點幾起身
你可以試下下星期demo 一次(下星期開番學)
又或者google map 睇下
不過認真講都無咩條件reject
可能做幾個月keep 落cv 後keep 住搵下
又或者睇下public transport 點
星期一開工喇
希望真係可以WFH 2~3日就無咁辛苦

講Public transport 就搞笑
我屋企附近有巴士去到
Google map 要1.5hr
巴士係咁上下
Hope so
睇reddit 話Private 唔鐘意 Public 出黎的人
不過如果我stay 到咁耐就係another story

而家30+ 唔上唔落
等退休又太耐 同埋怕悶
上位做head 位又好似唔係移民的原意
仲未balance 到個心態
但係成日飛站 有時快過google map 時間唔少
唔知有無機會試一次搭返工/放工
可能有驚喜
雖然會飛站 但佢地都會係某d 大站等番夠鐘
Congrats
尋日Melb pro巴勒斯坦示威既手法好似曾相識..
佔領Melbourne,
正式啟動
SYD 個個weeknd 遊行
個法國佬好似有offer to citizenship
唔係pr?
衛報寫citizenship
PM話直接citizenship
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞