澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
而家都似唔會一刀切
反應太大
agger
其實係.佢成個計畫都好合理.收曬d垃圾學店同d南亞,大陸,台灣打工狗皮…最大問題真係年齡.唔止香港.全世界讀緊master/phd ge都應該好多人收皮
過兩年LNP接手再改難d都似
其實本身只要cut 9晒啲學店唔俾佢哋亂收海外生已經解決咗好大問題
Ugrad 以下可以一刀切會無咁大反應,35+都未有deg 貢獻到咩都有限啦
真啦.讀d垃圾course永續visa
澳洲政府批visa 其實佢地有份助長呢個情況
明明有gte可以叫佢地好好交待
我覺得嘈個D人好多都係all in (賣哂家當)諗住靠HK stream食糊,讀個D科係行唔到skill path 無plan B 既人
講真佢個改革係好合理..勁多學生跟住拎住student visa黎做黑工, 又勁多學店係度呃飯食。50歲先黎讀master拎PR係咩玩法..我有個friend係呢度考IELTS想申請485,考左就黎10次都未考到overall 6..跟住佢為左留係度咪永續student visa. 佢都黎左成五,六年. 依家改到6.5佢應該可以準備返香港

我都唔係好明點樣可以係呢度留左咁耐, 又補習又呢樣個樣IELTS都唔過6.
無計啦

因為你都係香港人

所以你講嘅野無論幾 make sense 都唔應該講

好似係幫親不幫理嘅概念
我之前係幾個group到睇成班呀叔去讀d私校mba 讀完都唔知有咩用
IELTS 6真係好輕鬆
總之個D 執輸行頭,慘過敗家 / 成日想走精面但又自己其實係「變通」個D香港人, 我真係唔會岩咀型

道不同不相為謀
所以佢其實降到35係好合理
你50步畢業出黎有咩工請你? 拎住個MBA諗住人地請你做Chief level??
你乜local work experience都無, 然後你做多5-10年就退休, 咁你對澳洲社會有咩貢獻?
我同自己成班friend都諗唔明點解考極都考唔到..
仲要485 IELTS唔係academic,係general overall 6
suppose係比academic易架啦..
呢個係事實,不過係到讀緊書打算係485pathway 35+係慘啲
所以我先話其實政府應該對正下藥,直接搞9啲學店,例如直頭唔俾佢哋收海外生
當初黎左兩年已經由6變7.5
我覺得澳洲俾分仲鬆手啲添
我仲記得考spekaer 條友好好傾,爭啲傾到離題
咁就睇你有無plan B啦
講真, 澳洲移民門檻高,成日改, 呢D都唔係第一日先知既事
去澳洲事前唔搵定plan B俾自己可以留係度咁除左自己可以怪邊個?
咁講好似好涼薄, 其實澳洲政府就係想要個D改左政策後,都唔會有影響既人。汰弱留強, 你有影響, 你會嘈, 咁其實澳洲都唔係好需要你。
我成十幾年前香港考左一次academic, 乜都無溫/做就咁考, 一野考左個7.5返黎.
依家考好貴, 如果唔係屎忽痕去考下都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞