澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
每個國家都想收醒目後生高學歷
其實要cut點解唔cut陪讀 1個讀書 + partner 仔女 CLS
當初考咪為咗485
宜家叫我再做Reading / Writing 真係GG
依家英國就係cut呢啲
就算唔cut都起碼放D restriction囉.
可能佢其實係重點打擊學生簽變黑工呢個loop hole
某程度上,係針對大陸學生。
佢連covid個陣online lesson唔計入485個時間就知道啦
邊個國家學生返哂去上online然後又開返之後仆返黎
佢哋應該會屌你年齡歧視

話總之自己會交稅
印度人一樣,依家擔心佢趕走晒啲二三簽永遠學生,仲邊有人送外賣揸車?到時啲Uber 又貴又推高通脹
咁你仲有working holiday visa 嗰啲backpackers 既,學生都仲有既。
冇人送外賣又冇人做 Uber

南亞人國民職業
又唔係得佢有交稅,佢最多交5年之後夠鐘拎pension, pension income係tax free架喎。
係囉,點算
Call親車10個9個南亞佬8個都係揸Camry
我呢排送外賣都係強國大媽
考pte唔得咩 背template背得夠熟滿分都得
master同phd 35明顯唔合理啦.根本佢地主要打擊個對象都唔應該係master同phd.同埋有幾多係會50先去讀phd同master並且係為左澳洲pr? 唔好計hk stream.因為根本唔關hk stream事
因為master如果course work既話只需要兩年,但你undergraduate最少都三年。時間上嚟講梗係master慳時間啲。
我意思係50個d都知無可能移到.重要攪一大輪野去讀?有幾多真係50走去讀呀
咁33到37就比較會去讀master同phd.咁佢地又真係老咩..後生ge又有幾多人會去讀尼
好似縮189咁
永遠冇人提好多189入黎都唔係做番提名職業
189都冇競爭力的話揸485既人邊有競爭力
搞到做低技術 無限loop
general 考10次都考唔到6係咩事
佢平時都係群返大陸/香港人?
其實係佢哋唔願做定做唔到先講真好多人係唔願去學習本地rules
真….6已經好簡單…無提到上7已經好好… 7真係一個gap
我中學畢業之後都無點掂過英文
今年年頭裸考都6.5
不嬲 study visa 都俾你專心讀書

咁叻叻讀完 master 同 phd 咪返屋企
咁就唔會有人黎讀啦.貪澳洲學店名咩
衰d講, 有心移民, 點會唔諗plan b同risk assessment
即係申請得189 point test, 都會試埋191同491
好彩就派到189, 唔好彩就行back up

依幾日d group 洗版洗到要mute左
與其屌, 不如等下出detail先
或者諗下轉科/谷分行point test
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞