澳洲打工仔討論 5

858 回覆
5 Like 1 Dislike
做水仲勁
木工係危險 要係平衡木走黎走去
Plumbing好體力化?因為要挖地藏喉?
係 聽講好多挖溝工作要做 一挖挖成日
聽落唔輕鬆 不過人工compensate返
可惜係非PR無得讀
好d,但都唔係講到咁易搵到工
包打有回音未

我ref兩個幾星期前話收到ref check,但我而家都未收到update 早兩日send咗follow up email問,個interviewer覆返話仲process緊資料 d同事會再搵我
上星期完成ref check
依家等緊offer 出
睇黎我要俾啲耐性 希望大家都有offer
搵左半年工終於有offer
想呻下+分享

小弟會計狗Big4 出身之後做commercial, Group FM grade

舊年跟老婆189過黎, 本身諗住搵下senior role 算
點知contact 的headhunter 全部俾FM,
甚至Team Head/FC role 我

諗住照試無所謂啦, 點知大部分最後都reject話想要返有Aus com 經驗的人

都明的, 咁我就按返原本打算報d senior role

有一份大listed com 可以full remote 幾吸引
HR screening + 3 rounds interview + aptitude test, background check + reference check 埋之後二㨂一 reject 左我, reason 係

"We think your experience & skillsets are too senior for this role"

DLLM, 浪費左我個半月時間, screening 果陣唔早講

最後有offer 呢份都真係有少少誤打誤撞
本身過到黎唔係好熟d location,
基本上就係Seek 鳩sd CV

有一份Local Council 的Senior Accountant 我12月apply, 2月尾先打黎話因為中間好多break
所以delay 左問我仲有無興趣in,
咁梗係okay 啦, 叫佢sd Zoom invitation
佢話佢地唔興virtual想直接f2f interview
Google map 完發現係屋企揸成粒鐘車先到...
果下已經唔係幾想去, 不過當見識下就照去啦

點知果日同3 個interview panel in 左成個半鐘
感覺都唔差又幾啱傾
之後佢地話呢個post 得1 round interview
叫我等消息
一個星期後就打黎話我係successful candidate
中間再放下Easter, reference check, police check, 再delay 下就變左而家4月中先收到正式offer

其實我都仲未清楚究竟council (public sector)啱唔啱自己, 距離遠係一個問題, 人工加得慢/升職唔會快就梗架喇, 呢個睇下夠唔夠食再決定, 係最驚有好多老屎忽, 不過anyway都係照開工再算
巴打住邊
一個鐘邊算遠呀
我而家住Melbourne 東邊
遲d 應該會搬落南少少
可能我其他搵的工都係近CBD 或者係東/南邊?
基本上揸車都係30mins 內到
而家份offer 係北邊

同埋仲有一次又係開頭鳩sd CV, 份工係西邊
個agent 問我你果度commute 要1hr, 你有咩打算?
跟著我話thats alright
然後個agent 反左一下眼話lets keep in touch
之後就無再聯絡

我同我澳洲親戚講佢地都話遠
不過都係叫我做住先

利申返 Melbourne
多過一個鐘就開始叫遠

一個鐘其實都 OK

當然你連 local exp 都無就梗係無條件話遠

做落日後如果有其他近 d 更好嘅機會咪再轉

況且如果你係租樓嘅未來會長住邊度都未知啦

車行又唔係人行 又唔洗日曬雨冧
恭喜晒巴打
Public sector 係咪每兩個星期九天工作?
揸車要成粒鐘都遠㗎
你話香港搭巴士搭一個鐘
咁你起碼有得瞓吓
睇吓有冇得work from home
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞